Púder Nélkül

2014.08.20. 18:55

Eszter, hetedmagával

Hat gyerkőccel és a párjával indult sátorozni Somossy Eszter, aki évek óta szervezi a gárdonyi Zsongó Bárka egyesület programjait, az egyik alapítóként.

Kocsis Noémi

Eszter írt egy e-mailt: „Éppen az esőben szárítom a hat gyerek elázott cipőit és törölközőit, játékait, miután begyűjtöttem a kempingben a szétszórt játékaikat, a vizes fűből dülledt műanyagszemekkel bambuló, szétázott plüsskedvenceket, kalapácsot – a fiúk hamar feladták a kútásást –, labdapumpát, limbóhintózásból hátrahagyott partvist, egyebeket. Mivel augusztus 20-a van, csak a mi sátrunkban, lakókocsinkban, elősátrunkban és napellenző sátrunkban üzemeltetett boltok vannak nyitva, ezeket a gyerekek üzemeltetik. A mai kirándulásra pedig még nem volt erőnk elindulni...”

Somossy Eszternek amúgy is nagyon mozgalmas nyara volt: a háromgyerekes anyuka idejének nagy részét az egyesület saját szervezésű táborainak koordinálása tette ki. (A Zsongó Bárka táborai és családi napjai a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló pályázatok keretében jöttek létre.)

A rengeteg teendő inkább inspirálja a hatalmas energiával szervező és derűs Esztert (Fotó: FMH-Illusztráció)

– Két NEA-s pályázatunk is volt, de így le tudtuk fedni az egész nyarat – meséli Eszter, miután tréfásan megjegyzi, az első kempinges nap után nagyjából egy ép agysejtse sem maradt... De hallatlanul élvezi ezt is, a gyerekzsivaj, a kicsik ötletessége, a családi „cirkusz” káosza valójában feltölti és inspirálja is. Akár a tábori programok.

– A környezetemben mindenki dolgozik és mindenkinek nagyjából egy rakás gyereke van, így különösen aktuális volt, hogy a Zsongóval több tábort is szervezzünk. A kicsiknek a Szivárványszínt szerveztük meg, amelybe az egész család bekapcsolódhatott. A Játékbárka, avagy az Üveghegyen túl című táborban pedig minden nap egy népmesét dolgoztunk fel.

A nagyobbaknak szóló táborok egyike, a Csillagok már ismerős lehet a Gárdonyi Géza emlékház kapcsán, itt ugyanis a gyerekek példaképek megismerésével dolgozták fel a Gárdonyi-életművet és váltak az emlékházban alkalmi idegenvezetőkké, amellyel nagy sikert arattak. Az Élet útja egy alapjában nem kifejezetten felekezeti jellegű program volt, bár evangéliumi témákat dolgoztak fel. Viszont jóval nagyobb szerepet kapott a rengeteg túra és kirándulás: 25 kilométert bicikliztek, hogy felderítsék a kápolnásnyéki egykori kastély volt úrnőjének sorsát, s a gyerekeknek hallatlanul izgalmas volt, hogy az egymásra épülő kincskereső feladatok során végül rálelhettek a pázmándi erdőben az úrnő sírhelyére is. Ezek Eszternek is felejthetetlen élményeket jelentenek.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy valamennyi rendezvény egyben jótékony célt is megvalósított, így a résztvevő gyerekek megtanulhatták, milyen is tenni másokért – mondta.

Eszternek mindig is rengeteg ötlete volt. Mint a Velencei-tó turisztikai menedzsere, folyamatosan azért dolgozik, hogy az emberekkel megismertesse a tó szépségeit, vonzerejét, lehetőségeit, programjait. Mint agárdi lakos, imádja ezt a környezetet, folyton a parkerdőben, vagy valamelyik más agárdi helyszínen lehet megtalálni a három saját és három kapott gyerkőcével. Vagy esetleg éppen egy kempingben, valahol a Fertő-tó partján, tábortűzgyújtás, vagy plüsállat-begyűjtés közben. De már várják az őszi programok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!