Púder Nélkül

2011.01.12. 09:29

Lakásfelújítók rémálmait oszlatjuk el hasznos tippekkel

Potyog a csempe a fürdőszobában? Az ajtó mögé került a villanykapcsoló, vagy keskeny a lépcső, és nem tudjuk felvinni az emeletre a bútorokat? Az építkezés, lakásfelújítás előtt állók visszatérő rémálmait szeretnénk eloszlatni néhány biztos tipp segítségével.

PLT

A leggyakoribb belsőépítészeti, lakberendezési hibákat gyűjtöttük össze, amelyeket próbáljunk meg elkerülni, ha használható, hangulatos, szerethető otthonban szeretnénk élni. 

- Ragadjunk papírt és ceruzát – tanácsolja Pervics Bori lakberendező, enteriőrtervező. Sokszor flancos látványtervekre sincs szükség, egyszerűen gondoljuk át, hogyan szeretnénk élni. Haladjunk a felújítási, építkezési fázissal ellentétes irányban, vagyis kezdjük a berendezéssel. Jelöljük az alaprajzon, hogyan közlekedünk a lakásban, a bútorok elrendezésénél pedig ezt a területet hagyjuk üresen. Ha erre fittyet hányunk, számoljunk azzal, hogy valószínűleg nap mint nap meg fogunk botlani az asztal lábában, vagy mint egy óriás-műlesikló bajnok fogunk szlalomozni a bútorok között. Tervezzük meg a különböző nagyobb tárgyak – ágyak, szekrények, fotelek és az ülőgarnitúra helyét. Gondoljuk át, hol lesz szükség konnektorra, és világításra. Ne csak egy-egy csillárral számoljunk szobánként, kalkuláljunk állólámpával, olvasólámpával vagy falikarral is. Az alaprajzon jelöljük, hogy közlekedés közben hol esik kézre a villany fel, illetve lekapcsolása, tervezzünk be alternatív kapcsolókat, hogy ne kelljen minden helyiségből visszabóklászni az előzőbe.

A konyhára és a fürdőszobára különösen figyeljünk oda. Mindkét helyiségben kiemelt szerepet kapnak a konnektorok, gondoljuk át, hány elektromos kütyüt használunk, előbbiben legyen helye a kávéfőzőnek, kenyérpirítónak és vízforralónak is, utóbbiban pedig többek között az elektromos fogkefének, hajszárítónak, és villanyborotvának. Gondoljuk át a különböző mozdulatsorokat: ha kiszállunk a kádból, ne kelljen vizesen végigcaplatni az egész fürdőszobán a törölközőért, a WC-papír célszerű, ha közvetlenül a toalett mellé helyezzük el, és így tovább.

A konyha kialakítását az adott sablonok szerint végezzük, itt érdemes időt szánni a matekozásra, vegyük alapul a mosogató-tűzhely-hűtőszekrény egymáshoz viszonyított ideális elhelyezkedését, majd mérjük fel a különböző műveletek helyigényét, és ügyeljünk a részletekre. Ehhez rendelkezésre állnak különböző sablonok is, az internetről tucatnyit tölthetünk le. Apróságnak tűnik, ám annál bosszantóbb, ha a csapteleptől nem tudjuk kinyitni az ablakot, vagy a mosogatógép mellé nem férünk oda ki és bepakolásnál. Nap mint nap eljátszani a rugalmas balett-táncost, lábujjhegyre állva mosogatni, nem csak bosszantó, de rendkívül kényelmetlen is. Ezek mind magától értetődőnek tűnnek, sokszor mégis utólag döbben csak rá az ember, hogy valamit elhibázott – véli a szakértő.

Ha a bútorozást kitaláltuk, megvan a konnektorok, villanykapcsolók helye, és a radiátorokról is gondoskodtunk, jöhetnek a függönyök és a karnis, majd ha megtaláltuk a szívünkhöz kedveset, csak akkor döntsük el a falak színét, hiszen előbbiből bár hatalmas a választék, mégis korlátozott az anyagok és árnyalatok száma, falfestékből viszont gyakorlatilag bármilyen árnyalatot kikevertethetünk – tanácsolja a lakberendező. Vigyázzunk a vad színekkel is, maximum egy falon kísérletezzünk, különben hamar megunhatjuk a kavalkádot.

Óvakodjunk a sok kis rongyszőnyegtől, és az egész padlót beborító változatoktól is, hiszen a térérzetünket mind a kettő negatívan befolyásolja. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy a sok kis csecsebecsét, amiktől nincs szívünk megválni,vagy családi viszály alakulna ki, ha a rokonok nem fedeznék fel a polcon minden látogatásukkor, próbáljuk meg rendszerezni. Vagy egy helyre pakoljuk az összeset, vagy anyaguk, méretük, színük, esetleg stílusuk szerint próbáljunk harmonikusan elrendezni őket.

A lényeg az alapos tervezés, amivel később rengeteg bosszankodást megspórolhatunk magunknak. Ne vessük bele magunkat hűbelebalázs módjára a felújításba vagy építkezésbe, először gondolkozzunk, álmodozzunk és képzeljük el leendő otthonunkat, négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!