Púder Nélkül

2011.08.24. 10:23

Milyen íróasztal kerüljön egy kisdiák szobájába?

Pár nap, és elkezdődik az iskola. A diákok számára a szükséges felszerelések mellett az is fontos, milyen asztalnál, milyen körülmények között írják meg otthon a leckéjüket. Természetes alapanyag, praktikusság, tartósság, bővíthetőség – ezek a legalapvetőbb szempontok, ha a megfelelő íróasztalt keressük.

PLT

- Hogy milyen bútort válasszunk, az elsősorban attól függ, hogy mennyi hely van a szobában. Egy panel kisszobába amúgy se sokminden fér, így a lehető legpraktikusabb darabra kell törekedni. Legyen az asztal keskenyebb szélességű és egyik oldalán végig fiókos, vagy rakásolható kialakítású. Ha esetleg van egy kihasználatlan sarok, akkor a sarokíróasztal a jó választás, a polcokat pedig felfúrhatjuk a falra, így bővítve a helyet – mondja Szabó Józsefné, az egyik veszprémi bútorbolt vezetője.


– Ha valamivel nagyobb a szoba alapterülete, érdemes nagyobb asztalt venni, olyat, melyre a számítógép is ráfér, hiszen komputer manapság szinte már minden családban van, vagy előbb-utóbb szüksége lesz rá a diáknak. Ezeken az asztalokon van hely az írásra, jegyzetelésre is, hiszen a monitornak, a gépháznak, és a billentyűzetnek külön részt alakítottak ki.  Az íróasztalok szélessége akár másfél méter is lehet, és létezik olyan, amelyiknek a fedlapja állítható. A változó dőlésszög akkor praktikus, ha például szakrajzot kell készíteni – mondja a szakember.

Az íróasztalt mindig az ablak közelébe helyezzük el, hogy minél több természetes fény essen rá. A téli időszakban szükség lesz helyi megvilágításra, ezért lehetőleg húzzuk konnektor közelébe, így nem fogunk a hosszabbító zsinórján átesni. A kislámpát, falikart szaküzletben vásároljuk meg, ott tudnak segíteni abban is, hogy milyen égőt csavarjunk bele. Nagyon fontos, hogy a diák szemét ne rontsa se a túl erős, se a gyenge fény. 


Számtalan helyen kínálnak íróasztalt, már akár ötezer forintért is lehet vásárolni, azonban az ár mellett az anyag minőségére is mindenképp figyeljünk oda. A fenyőbútor szebb, tartósabb, masszívabb, így drágább is. A fémvázas, gurulólábas számítógépasztalok ugyan kis helyen elférnek, de házifeladat-írásra nem kimondottan alkalmasak.
A minőség mellett a praktikusság vezessen bennünket, azaz gondoljuk át: mennyi fiókra, milyen rekeszekre van szükség, jobb-, vagy balkezes-e a diák, ez utóbbi például azért fontos, hogy melyik oldalra essen a fiókos rész. A bővíthetőség is fontos szempont, illetve, hogy eleve milyen a szoba stílusa. A gyerekek több évig is használják az íróasztalt, így inkább a széket állítsuk növekvő méretükhöz. Az ülőalkalmatosság is legyen masszív, az ívelt háttámla kényelmes, egészségesebb tartást biztosít. Egyenes háttal, ne az asztal fölé görnyedve üljön a gyermek az írásnál. A kisdiákok szobáját ne foglalja el teljesen az íróasztal és a bútorzat, mindig maradjon hely a játékra is.

A legtöbb helyen akciókkal kínálják az íróasztalokat, székeket. Figyelmesen olvassuk el a tájékoztatót: ha lapokból áll, hogyan kell összeszerelnünk, milyen anyagból van, hány év garanciát vállalnak rá. Mielőtt elindulunk, írjuk le a szoba méreteit. A vásárláskor a gyermeket is vigyük magunkkal, a bútort válasszuk ki együtt, hiszen az az ő szobájában lesz elhelyezve. Legyen olyan, amilyen az ő tetszésének is megfelel, amihez szívesen ül le „dolgozni”.

Szerző: Matolcsi Renáta
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!