Púder Nélkül

2014.12.10. 12:50

Modellek pótanyukája - Címlapra, reklámba, kifutóra készíti fel a lányokat, fiúkat

A modellszakma kemény világ, szigorú kritériumokkal, amelyekbe csak néhányan férnek bele. A Fehérvár környéki modellek pótanyukája, Matkovich Zsuzsa nőként és anyaként már bizonyított, s most kezdi elhinni: a divatszakmában is komoly eredményeket ért el.

S. Töttő Rita

Milánóba, Párizsba, Kínába és a világ minden divatérzékeny városába, országába küld nemzetközi szintű modelleket a Székesfehérváron élő Matkovich Zsuzsa, aki 13 éve kóstolt bele először a divatszakmába. Akkor sminkesként kezdte, majd pedig egy hosszabb betegség miatti kényszer ágyhoz kötötte. No ez, noha a szervezetét megviselte, fantáziája szárnyra kapott. „Volt időm gondolkodni, tervezgetni” – mondta. Így álmodta meg jövőjét, melyben modelljeit nemzetközileg is elismert szintre juttatja. És hosszú évek munkájával sikerült is neki.

Azóta a szigorú paramétereknek megfelelő lányok, ha kiteszik a lábukat az utcára, s összefutnak vele, egészen biztosan ajánlatot kapnak tőle. Ugyanis tényleg úgy van, ahogy azt pletykálják: a lányokat és fiúkat az utcán szólítják meg, ha alkalmasnak találják őket a modell szakmára.

Matkovich Zsuzsa most kezdi mégcsak elhinni, hogy amiért oly sokat dolgozott, kezd beérni  (Fotó: a szerző)

–A lányok 14 és 21 éves kor között kezdhetik el a szakmát. Őket meg kell tanítani még sok mindenre: sminkelni, pózolni, magassarkúban járni, majd kialakítjuk a stílusukat, s olyan portfóliót kapnak, amelyben a modell legtöbb arcát mutatjuk meg, a morcostól a vidámig, s ezzel járja a világot – mesél a részletekről Zsuzsa, s közben mutatja a fotókat, milyen típusú lányok és fiúk keresettek most a divattervezők, kifutók, reklámok, magazinok világában.

– A nagyon szép és babaarcú lányok mindig kelendők. De most nagy divat az erős csontozatú arc, akiben van valami pozitív, valami plusz: dög, angyaliasság, extra jellegzetesség. Ilyen lehet egy kiálló fül, szünet a fogak között, bármi, amivel kitűnhet a modellek tömegéből – sorolja. – A szülők támogatása nélkül szintén nem megy, akik egyébként gyakran attól tartanak, hogy a tanulmányok a modellkedés miatt háttérbe szorulnak. Az tény, hogy aki nemzetközi modell pályára lép, magántanulóvá válik. Ha itthon van, bejár az órákra, de félévente vizsgát kell tennie. Sokszor ezt nem vállalják a szülők, pedig remekül működő dolog, sőt, én is figyelek arra, hogy ne romoljanak a jegyeik. Az első egyedül utazás is nagyon meredek, a szülők félnek. Ezért igyekezünk elkísérni a modellt, hogy megismerje a külvilágot. Pedig tapasztalataink szerint nincs mitől félni.

A lányok 25-26 éves korukig szoktak dolgozni. A pálya befejezése után sokan modellügynökségnél helyezkednek el, mint bookerek, akik a modellek munkáját koordinálják, külföldi partnerekkel tartják a kapcsolatot. Főiskola mellett is lehet modellkedni, így megeshet, hogy teljesen más irányban folytatja utána az életét a volt modell.

– Kezdem élvezni a saját sikereimet s kezdem jól érezni magam – dől hátra Zsuzsa, de csak most, a fotelben. Ugyanis látom rajta, hogy gondolatban máshol jár: talán Kínában, ahonnan most kapott egy fotót, amely az ottani Vogue címlapját ábrázolja, két kiküldetésben dolgozó modelljével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!