Púder Nélkül

2012.07.18. 22:37

Női önvédelem: szorítás ellen három fájdalmas csapás

Megszívlelendő tanácsokkal szolgál és egy újabb támadási forma elhárítását is ismerteti önvédelmi sorozatunkban Gausz Tamás, a Wing Tsun harcművészeti stílus 5. mesterfokozatú instruktora.

Horváth A. Attila

Bár a pécsi gyilkosság szomorú aktualitást ad most a témának, sorozatunk általánosságban szól a leggyakoribb veszélyhelyzetekről és a megtámadott fél helyes reakcióiról. Az aktuális kérdés: a hölgyek milyen taktikával csökkenthetik az esélyét annak, hogy éjjel támadás érje őket a néptelen utcán? A hazafelé tartóknak célszerű jól megvilágított közterületeket útba ejteniük, illetve olyan szórakozóhelyek környezetében haladniuk, ahol jó eséllyel kulturált emberek találkoznak. A potenciális tanúk ugyanis elriaszthatják a támadót, és így nagyobb az esély arra is, hogy segítség érkezik.

– Ajánlatos a kulcscsomót a kézben tartani, ez a tárgy ugyanis technikai felkészültség nélkül is fegyverként használható. Egy nagyobb kapukulcscsal akár egy kis szakócaként le lehet sújtani a támadó érzékeny pontjaira, az ujjat a karikába dugva pedig boxerként használható a csomó. A kulcsok tollrészével meg lehet vágni a támadó bőrét sérülékeny helyen, s ha a hirtelen vérzés miatt elkezd önmagával foglalkozni, alkalom nyílik a menekülésre – mondja Gausz Tamás.

A technikák közül ezúttal a hátsó átkarolás elleni védekezést mutatta be. Először a megtámadott hölgy a csípőjét oldalra mozdítja, s az így keletkező helyen kézéllel hátracsap altestre.

 

 

Ha a támadó szorítása túl erős és a hely szűk, akkor a nő durván megmarkolja a lágyrészeket; ez biztosan eredményre vezet. A fájdalom miatt az agresszor önkéntelenül elhúzza a csípőjét, ekkor a nő ugyanazzal a karral, könyökkel támad maga mögé – bordákra vagy gyomorszájra és ökölbe szorított kézzel, mivel így a könyökízület kevésbé sérülékeny. Közben a szabad kezével megpróbálja bontani a fogást, vagy legalább becsúsztatja kezét saját és ellenfele teste közé.

 

 

Végül ugyanezzel a kézzel megragadja a férfi karját, a másikkal pedig (szintén könyökkel) nyakra, fejre, kulcscsontra üt, és a támadásba az egész testével belefordul.

 

 

Amint az ellenfél megtántorodik, a nő azonnal elmenekül a helyszínről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!