Púder Nélkül

2014.11.12. 14:25

Réka mezítlábas történetei

Fehérvár és Pátka után Berlinben él a több éve oktatási és önkéntes programokkal foglalkozó fiatal, Livits Réka. Rövid hazalátogatása apropója: megjelentek könyvei.

Kocsis Noémi

Az egyik könyv címe nem véletlen: Réka bár hozzánk színekbe öltözve érkezett gyakorta járja a világot, kirándul mezítláb

Színes és mosolygós fiatal nő Livits Réka. Néhány éve egy környezetvédelmi program egyik szakembereként ült a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségében, ahova kerekasztal-beszélgetésre hívtuk. Nagy volt benne a lendület, az elkötelezettség, felhívni a figyelmet a környezet megóvására, az ember minél kisebb beavatkozásának fontosságára. Több, Európai Uniós programban is részt vett Ökokör-szervezőként, ebben ismerte meg német párját is, majd mikor a fiúnak véget ért a magyarországi önkéntes szolgálata, egy nagy levegővétellel és elhatározással kiköltöztek Berlinbe. Ennek már két éve. A nyüzsgő, befogadó, rengeteg élménnyel kínáló multikulti városban Réka ugyanúgy folytatta, mint itthon: jelenleg is önkéntes programokban dolgozik, mellette a lakókörnyezetében élőknek táncot tanít. Nagyon szereti a cigány táncokat, itthon a fehérvári Lásho Lecso zenekar mellett pörgött-forgott a fellépéseken, valahogy a vérében van, mert tanulni nem tanulta. Csinálja és kész.

A mi is vagy te pontosan kérdésre Réka elneveti magát.

- Hát ez jó kérdés, néha én is elgondolkodom rajta. Egyszerűen szeretek többféle dolgot csinálni. Olykor képzőművész vagyok, környezetvédő, sokáig pályázatíró, időnként tánctanár, de foglalkozom képzőművészettel (ehhez a fehérvári Tóparti Gimnáziumban töltött évek adnak jó alapot), írok novellákat, verseket és persze részt veszek különböző programokban. Az elmúlt hónapokban például Skóciában voltam egy közösségi konferencián, Berlinben pedig jelenleg programok anyagok kidolgozásában veszek részt, decembertől pedig egy újrahasznosítással foglalkozó aktivista szervezetnél is dolgozom.

Réka kislány kora óta ír. Először csak a nagymamájának mutatta meg az íróasztalfiókba süllyesztett történeteket, amelyek mára szinte nyilvánosságot követeltek maguknak, így született meg a két, Réka szerint kicsit sufnituninggal gyártott kiadvány, saját rajzaival, s édesanyja, a könyvkötő König Nóra hathatós segítségével. Akár sufnituning, akár nem, a Mezítlábas történetek novellái és a Vadludak kis meséi, versei szépen közvetítik Réka álmokkal és vágyakkal teli, mégis nagyon mai, színes világát. A bemutatót ma 18.30-tól tartják a Múzeum Café-ban,, sok zenével, tánccal, és persze történetmeséléssel.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!