Púder Nélkül

2016.03.09. 12:30

Ruhatár, fillérekből

Akik gyakran járnak, azok tudják: kincsekre lehet lelni a használt ruhás boltokban. Akár az egész ruhatár felújítható pár ezer forintból, ha ügyes és kifogja az ember.

Bokros Judit

Beindult a tavaszi zsongás, az öltözködésben is. Szerencsére nem csak a legdrágább boltokból lehet ízléses és divatos ruhákat beszerezni, hanem a gomba módra szaporodó használt ruhás üzletekből is. Sokan nem anyagi okokból járnak ezekre a helyekre, hanem azért, mert egyszerűen szenvedélyükké vált az egyedi, akár márkás darabok beszerzése a kilós vagy darabáras boltokból (utóbbihoz még csak turkálni sem kell, az áru vállfán várja vevőjét). Az már csak hab a tortán, hogy a vásárlás a pénztárcát is kíméli.

A fodrászként dolgozó Kovács Adrienn is a szenvedélyes „kincskeresők” közé tartozik. Gyakran találkozom vele, így tanúsíthatom: minden alkalommal jó ránézni. A színben egymással harmonizáló ruhái hangsúlyozzák nőiességét, a jól megválasztott kiegészítők erősítik a hatást – általában olyan benyomást kelt, mintha épp egy divatlapból lépett volna ki. Mint kiderült, öltözékének kilencven százalékát használt ruha boltok felhozatalából válogatja össze, jó érzékkel.

Adrienn  olyan nő,  aki a legegyszerűbb ruhában is meglátja a lehetőséget. Mivel lelkesen és határozottan indul „portyára”, többnyire a kezébe akad a megfelelő darab – vagy egy ahhoz nagyon közel álló fazon. A szenvedély akkor kezdődött, amikor farsangi és beöltözős bulikhoz keresett jelmezeket – meséli.

Ezekre sokkal könnyebben rátalált a használt ruhás üzletekben, és ez azóta is így van. Illetve, a várandósság során kiváló kismamaruhákra lelt, amelyek árban és fazonban jobban megfeleltek neki, mint az újak.

Kovács Adrienn egyik új szerzeményével, a kockás ruhával - a kék szín dominál, most ezt keresi
Fotó: Koppán Viktor

Szóval, a „turkálás” szinte életérzéssé vált nála, ha tehetné, minden héten járna válogatni. Időhiány miatt azonban 2-3 hetente megy, három törzshelye van. Ezeken megismerik, és sokszor érdeklődnek is, bevált-e a korábban vett ruha – jegyezte meg lelkesen Adrienn.

A vállfás és fix áras, meg a kilós, kupacban turkálós változatok közül előbbit részesíti előnyben, mert ott gyorsabban megtalálja, amit keres. A színek vonzzák a tekintetét, most például a kékért rajong, ezt keresi az évszakhoz illő ruhákon. A márka nem fontos számára, de örül neki, ha sikerül kifogni egyet-egyet. A minőség így is jó, mint mondja, ezek a ruhák még használtan is sokáig hordhatók, nem mennek össze, nyúlnak ki a mosások során.

A legjobb vásár eddig egy márkás melegítő volt 300 forintért, de mutatós és meleg télikabátot is vett, 1500 forintból. Tapasztalata szerint körülbelül 3500 forintból akár egy egész hétre való ruhát össze tud szedni.

Azoknak, akik kezdő „turkálók”, esetleg eddig rossz tapasztalataik voltak, vagy még sosem jártak használt ruhás üzletben, de kipróbálnák, azt tanácsolja: lássák meg a lehetőséget a ruhákban! Ha szükségük van valamire, keressenek határozottan, ám vegyék észre, ha az elképzeléstől kissé eltérő, mégis hasznos, tetszetős, kihasználható darabot találnak. A kiegészítőkre – táska, öv, kalap – is érdemes figyelni, mert jól alakítható, feldobható velük az öltözék.

Adriennt a sikeres vásárlás örömmel tölti el, és ez látszik, a kisugárzása nagyon pozitív – így állítja: nem a ruha, hanem az általa okozott érzés, a kisugárzás teszi az embert!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!