Púder Nélkül

2015.09.24. 09:05

Sosem biciklizett, mégis körbekerülte két keréken a Földet egy háromgyerekes anya

Annie Londonderry, az első nő, aki körbekerékpározta a Földet, éppen 120 éve, 1895. szeptember 24-én ért célba, 15 hónapos kerekezés után Bostonban.

Kocsis Noémi

Úgy, hogy előtte három kisgyereket nevelgetett otthon és nagyjából életében egyszer ült kerékpáron.1870-ben született zsidó családba, Rigában, Lettország fővárosában, de a család Annie kisgyerek korában emigrált Amerikába. Annie hamar férjhez ment és 22 éves korára már három gyereke volt.

Két év múlva kiírtak Bostonban egy pályázatot (innentől kicsit Nyolcvan nap alatt a Föld körül-szerű a történet) 5.000 dollárt ígérve annak, aki megteszi ezt az utazást és Annie rögtön ott tolongott. Ügyes üzleti szimattal összeszövetkezett a Londonderry Lithia Ásványvízgyártó Vállalattal, akik további 100 dollárt adtak neki, hogy ruháján a cég logóját hordja és felvegye a nevüket, így lett Cohen Kopchovsky-ból Londonderry. Az addigi szoknyás nő felhúzott egy buggyos térdnadrágot, táskájába tette gyöngyházmarkolatú revolverét, amitől a következő 15 hónapban sosem vált meg, búcsút intett háza aprónépének és elindult. Útközben abból tartotta fent magát, hogy a nagyvárosokban, ahol megállt, mindenhol előadásokat és élménybeszámolókat tartott útjának kalandjairól.

Annie egy nőknek gyártott, ménkű nehéz kerékpárral kezdett, de menet közben le tudta cserélni egy fele olyan súlyú Sterlingre.

A nagy diadalt jelentő útját követően New Yorkba költözött és újságíró lett. Ott is halt meg 1947-ben, viszonylagos elfeledettségben.

2007-ben dédunokája megírta az első Földkerülő nő történetét, ezen kívül egy musical is őrzi emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!