Pusztaszabolcs

2017.05.21. 13:40

A szabolcsi fiatalok megmutatták, miről tanultak

A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány gálaünnepség keretében mutatta be a napokban azt a szerteágazó tevékenységet, amely a Diákokkal az értékek útján helytörténeti kötetet megszületéséhez vezetett.

Virágh Ildikó

A pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány munkacsoportja Ádám László vezetésével már 2014-ben összegyűjtötte és a civil szervezetek segítségével jellemezte a helyben található értékek egy részét. Ezt a munkát fémjelzi az önkormányzatnak átadott Kapcsos Könyv. A tevékenység azonban folyamatossá vált, azóta is igyekeznek bővíteni az értékek körét és életben tartani az érdeklődést.

Zsúfolásig megtelt a helyi művelődési ház; az értékekhez kapcsolódó tevékenység, az eredmények bemutatására kíváncsiak a pusztaszabolcsiak. Kétségkívül fokozza az érdeklődést, hogy az alapítvány bevonta a munkába a helybéli általános és középiskolásokat és az egyik testvértelepülést, Kisiratost is.

 

"Elsőként Fejér megyében, 2014-ben készítettük el nyomtatott formában a helyi értékeinket bemutató értéktárunkat. Büszkék vagyunk arra, ami Pusztaszabolcson érték, mindezt szeretnénk megismertetni, továbbadni." - mondta el többek között Czöndör Mihályné, a hagyományőrző alapítvány egyik vezetője ünnepi köszöntőjében. A 2012-ben elfogadott "hungarikum törvény" szellemében folyamatosan dolgoznak, idén a diákokat szólították meg, és a mostani program keretében ők mutatták be a hagyományőrzéshez, értékmentéshez kapcsolódó eredményeiket.

A József Attila Általános Iskola és a Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóiból álló csapatok filmekkel, fotókkal tarkított prezentációkkal álltak a közönség elé. Számot adva kreativitásukról, szorgalmukról és lakóhelyük szeretetéről. A gyerekek ellátogattak többek között a helybéli katolikus templomba, és előadást hallgattak meg annak barokk orgonájáról, kenyérsütést tanultak a Hagyományok Házában, megismerkedtek a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. -vel, valamint erdélyi körutazáson vettek részt, ahol barátokra is szert tettek.

Az ünnepség végén bemutatták azokat a - helybéliek kreativitását dicsérő - hungarikum játékokat is, amelyekkel játszóházi foglalkozásokon találkozhatunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!