Pusztaszabolcs

2017.04.08. 17:55

Népdalokkal versenyeztek

Pusztaszabolcs - A József Attila Általános Iskola és a Pusztaszabolcsi Kulturális Értékmentő Egyesület szervezésében rendezték meg a tizennegyedik Kistérségi Népdalversenyt pénteken a Boldogasszony Közösségi Házban.

Virág Ildikó

A 25 diák négy korcsoportban versenyzett, és Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat adtak elő. A zsűri színvonalas produkciókat hallhatott.

Példa arra, hogy a zene mindenkié

A magyar népdal kincsestárából bőven meríthettek a diákok, énektanárok Pusztaszabolcs (vi) - Huszonöt gyermektorokból harsant fel a népdal a Boldogasszony Közösségi Házban, ahol tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Kistérségi Népdalversenyt. A József Attila Általános Iskola és a Pusztaszabolcsi Kulturális Értékmentő Egyesület közösen szervezett dalos programja ezúttal is lehetőséget nyújtott a kistérségben élő, énekelni szerető iskoláskorú gyermekeknek, hogy megmutathassák tehetségüket, az aktívan tevékenykedő pedagógusok pedig alaposan felkészítették tanítványaikat.

A magyar népdal kincsestárából bőven meríthettek az énektanárok, bár a versenyszámok kiválasztásánál figyelembe kellett venniük a gyermekek korát, hangterjedelmét és nem utolsó sorban a versenyzők bátorságát.Immár hagyomány, hogy minden évben valami népzenéhez köthető aktualitáshoz szervezik a versenyt, és mivel Kodály-emlékév van az idén, így természetes, hogy Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokkal mutatkoztak be a dalosok.

A színvonalas produkciókban nem csak a zsűri - Fazekasné Domak Anikó pázmándi népzenetanár, zsűrielnök, valamint Szuszán Jánosné, a Besnyői Népdalkör vezetője és Csányiné Pergel Andrea, a Pusztaszabolcsi Kulturális Értékmentő Egyesület elnöke -, hanem a gyerekeiket elkísérő szülők, illetve a felkészítő tanárok is gyönyörködhettek. A versenyt követő értékelési szünet pedig különleges alkalmat teremtett arra, hogy a közönség együtt énekelhessen.

Boros Ildikó, pusztaszabolcsi énektanár, a rendezvény főszervezője azzal segítette a közös produkciókat, hogy népdalszövegekkel ajándékozta meg a jelenlévőket. Czumpft Krisztina, a Szironta Zenekar művészeti vezetője citerán kísérte a rögtönzött kórust.Csányiné Pergel Andrea a díjátadás előtt elmondta, hogy a világszerte elismert Kodály-módszer éppen abban nyilvánul meg a pusztaszabolcsi versenyen, hogy tanárok, diákok és szülők egyaránt eljöttek, hiszen a zene mindenkié. Kodály Zoltántól pedig megtanulhattuk, hogy az énekhang olyan hangszer, amely valamennyiünk számára adott. Az egyesület egyébként gondoskodott arról, hogy az összes diák oklevelet és népművészeti ajándékot kapjon.

Helyezések:

I. korcsoport (1-2. osztályosok):

1.: Szerecsen Dóra (Pusztaszabolcs)

2.: Orbán Leila Zsüliett (Pusztaszabolcs)

3.: Pintér Balázs (Pusztaszabolcs)

Különdíj: Kovács-Koltai Lilla (Pusztaszabolcs)

II. korcsoport (3-4. osztályosok):

1.: Abrodos Nemet Abril Elizabeth (Pusztaszabolcs)

2.: Ferenczi Fanni (Pusztaszabolcs)

III. korcsoport (5-6. osztályosok):

1.: Rozner Éva Mária (Rácalmás)

2.: Ranga Petra (Rácalmás)

2.: Pletser Laura Lotti (Rácalmás)

3.: Darvas Helga (Pusztaszabolcs)

különdíj: Mikó Fanni (Rácalmás)

IV. korcsoport (7-8. osztályosok):

1.: Léstár Edda Anna (Szabadegyháza)

2.: Tunyogi Petra (Pusztaszabolcs)

különdíj: Pingor Petra, Lőke Roland (Pusztaszabolcs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!