Ráckeresztúr

2014.11.28. 07:06

Kati néni, Ráckersztúr szépkorú asszonya

Megható, örömteli pillanatnak lehettünk részesei, amikor Kati nénit köszönthettük kilencvenedik születése napján.

Herkli Antal

Ritka ünnep, ritka az ilyen esemény, hogy valakinek megadatik e szép életkor. Megadatik mérhetetlen küzdelemben, megadatik nagy-nagy szeretetben. A Jóisten ajándéka ez. Olyan ajándék, amikor a szeretetet, hitet, nélkülözést, háborút, kicsiny gyermekek böcsületes fölnevelését, sok-sok megpróbáltatást, és néha a megpihenés röpke kis perceit egymásra rakva, a Jóisten mind ezt összegyúrja és egy törékeny, édesanya gyenge vállára teszi.

Egy életút sok-sok munkával, emlékekkel, látható és láthatatlan szeretettel van kikövezve Kati néni otthonában. Ez a nyugalom, csendes békesség a takaros szobában, ahol esküvői feszület a falon, a gyerekei kiskori képei vigyázzák a drága édesanyának mindennapjait. Soha nincs egyedül.

Kati néni, Ráckersztúr szépkorú asszonya. Fotó: Herkli Antal

Megható, örömteli pillanatnak lehettünk részesei, amikor Kati nénit köszönthettük kilencvenedik születése napján.

November huszonhatodika, szerdai nap volt.

Jövetelünkkor Kata lánya, Lajos és Karcsi fiai fogadtak és szeretettel invitáltak bennünket az ünnepelt szobájába.

Dr. Szentes Mabda Katalin polgármesterasszony meleg szavakkal köszöntötte Kati nénit, és Emléklap formájában átadta Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak gratulációját.

– Köszönjük Kati néni, hogy tartalmas életének 90 éve alatt, Ráckeresztúr hűséges lakója, történelmének csendes formálója volt. Magam és Ráckeresztúr Önkormányzata nevében őszinte tisztelettel és nagy-nagy szeretettel köszöntöm. Isten éltesse sokáig – hangoztak el polgármesterasszony köszöntő szavai.

Polgármesterasszony, Kati néni és a három gyereke. Fotó: Herkli Antal

A Ráckeresztúri Hírmondó szerkesztője: Gajdó Ágnes, valamint e sorok írója, szintén köszöntötték az ünnepeltet, további békés, boldog, hosszú életet kívánva.

– Nagyon köszönöm a megtiszteltetést, köszönöm a megemlékezést, nagyon köszönöm, hogy eljöttek hozzám és megtiszteltek, köszönöm az emléklapokat – mondta nagy meghatottsággal Kati néni.

Megtudtuk, hogy novembernek ezen napjaiban, mindig ünnepnapok voltak a Venczkó családban. Huszonhatodikán Kati néninek és Karcsi fiának egy azon nap van a születésnapja, míg egy nappal előtte Katalin nap, anyának és lányának a névnapja.

Három gyereke, hat unokája, nyolc dédunokája és szeretett párjaik köszöntötték a drága jó édesanyát, nagymamát és dédikét.

– Sajnos a közös ünneplést nem tudtuk megoldani, mert a munkabeosztások meghiúsították. Így majd egy hétig ünnep van, köszöntés van és szinte egymásnak adjuk a kilincset a hét minden napján. Ennek is éppen úgy örül édesanyánk, mintha együtt lennénk egy nagy közös ünneplésre – mondja Kata az édesanyját átkarolva.

Venczkó Lajosné, született Papp Katalin 1924. november huszonhatodikán látta meg az ígéretes napvilágot Ráckeresztúron egy négy gyermekes családban. 1947. szeptember 13-án huszonhárom éves volt, amikor Lajos bácsival egymásnak örök hűséget fogadtak.

Kati néni szemei felcsillannak. Fotó: Herkli Antal

Kati néni szemei felcsillannak, amikor a múltról kérdezzük. Mindenre pontosan emlékezik. Az esküvő Lajos bácsival a Keresztúri búcsúkor volt. Elmondja, hogy nagyon sokat dolgozott. Házakhoz járt takarítani, dolgozott Ercsiben, a cukorgyárban, Bózsin Rezső répafelügyelő családjánál, aztán amikor az oroszok bombáztak, akkor az urak Verebre költöztek. Mesélt a barátnőkről, Elláról, Juliskáról, Etusról. És az emlékek sokasága patakként áradt a kis szobában, és mi hálásak voltunk minden egyes szaváért, ennek a szépkoru asszonynak, Kati néninek.

Amikor elnéztem ezen a délelőttön, hogy családja milyen nagy szeretettel veszi körül, megköszönve neki kimondva, vagy kimondatlanul a feláldozott életét, az anyai jóságát, az édesanyai szeretetét, akkor megfogalmazódott bennem, hogy így is lehet élni. És csak így lehet élni.

Isten éltesse kedves Kati néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!