Ráckeresztúr

2016.10.10. 10:13

Szüreti felvonulás Ráckeresztúron

Ráckeresztúr – Évtizedes hagyomány Ráckeresztúron a szüreti felvonulás és bál. Minden évben más egyesület, intézmény, civil szervezet rendezi, a bevétel mindig valamely nemes cél megvalósulását segíti. Tavaly az önkormányzat volt a – ahogyan a helyiek nevezik – „szüreti” gazdája, s az első köztéri játszótér megvalósulásához járult hozzá az október eleji rendezvény bevétele.

Gajdó Ágnes

Idén a Ráckeresztúri Iskolásokért Alapítvány szervezte a bált és a felvonulást. Az általános iskola tanulói több helyszínen táncoltak, énekeltek. A hagyományokhoz hűen a Ritka árpa, ritka rozs és a Keresztúrra két úton kell bemenni kezdetű dal is elhangzott. S persze most is lelkesen kísérte a csapatot Kiss Feri bácsi mint bohóc, lelkesítve a gyerekeket és a szemlélődő hallgatóságot egyaránt. Az alsós táncosok csodaszép ruháját a szülői munkaközösség aktív tagja, Kálmánné Ladosinszki Annamária varrta szabadidejében. A táncot és az éneket az iskola két pedagógusa, Tóthné Sutka Edit és Drozdikné Nagy Ágnes Tünde tanította be. A gyerekek több héten át lelkesen készültek, hogy elődeikhez méltó produkcióval léphessenek a falubeliek elé.

 

Szombat reggel Szabó Feri bácsi díszes hintóján indult útnak a bíró és bíróné – Bucsi György és felesége –, őket követte az öt lovas kocsi a táncosokkal és a talpalávalót szolgáltató harmonikással, dobossal. A menetet a hagyomány szerint fekete ruhába öltözött betyár, Bendák László vezette, ostorpattogtatással jelezve már jó előre, érkeznek a táncosok. Végigjárták a települést, s ahol fogadták őket, örömmel álltak meg. A csípős hideg ellenére mosolyogva ropták a kicsik és a nagyok, leányok, legények. A jó kedv kitartott estig, hiszen a szüreti bálban több mint háromszázan mulattak kivilágos kivirradtig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!