kakaskodások a pályán

2018.06.06. 17:30

A kislángi gasztrofesztivál sztárzsűrije tippeket is adott a jó kakasételekhez

A helyi gasztronómiai fesztiválon a baromfiudvar éke, azaz kakas főtt a bográcsokban, üstökben. Az elkészült ételremekeket sztárzsűri, a gasztrovilágban is jártas Faragó András „Topy” színművész és R. Kárpáti Péter színész-műsorvezető értékelte.

Szanyi-Nagy Judit

R. Kárpáti Péter és Faragó András „Topy”azt tanácsolja:bánjunk bőkezűen a fűszerekkel!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a nemes állat, a kakas leginkább akkor kerül az asztalra, amikor ünnep vagy különleges esemény van. Az, hogy jelen esetben egy gasztronómiai fesztivál keretén belül kell ezzel az alapanyaggal dolgozniuk a versenyezőknek, fantasztikus – mondja Faragó András Topy.

S ahogyan arra a színművész is rámutatott: bár mindenki a házias, hagyományos ételeket és ízesítést igyekezett megcélozni, nem lett két egyforma tál.

A kakasból leginkább pörkölt készült
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Más a felhasznált hagymamennyiség, más színű a paprika, és sokat számít az is, mekkorára van feldarabolva a kakas – már ha feldarabolják – emeli ki Topy. Ez pedig egy fontos lépés, különösen akkor, ha nagy mennyiségben és szabadtéren készül az étel, máskülönben órákat kell várni arra, hogy a hús megfelelő puhaságú legyen.

– A bogrács mellett a lábosban, kuktában elkészítendő kakasra is oda kell figyelni, annak korától pedig nem szabad megijedni. Ha egy autentikus kakasétel elkészítésére vállalkozunk, érdemes a bogrács, üst, tárcsa vagy rostlap közül választanunk, fatüzelés mellett. Az ugyanis egy különleges bukét ad az ételnek – teszi hozzá R. Kárpáti Péter.

R. Kárpáti Péter és Faragó András „Topy”azt tanácsolja:bánjunk bőkezűen a fűszerekkel!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A kakas húsa – szemben a csirkéével – a vörös húsra hajaz, éppen ezért elbírja a bort is. Persze nyáron vigyázzunk ezzel az étellel: a nagy melegben könnyen megcsiccsenhet. Az elkészítéskor még a combot is érdemes felaprózni, mellé pedig nyugodtan helyezzük el az állat lábát, fejét, taréját, hiszen az más jelleget ad az éteknek a többi szárnyas ételhez képest.

Nagyné Zsovár Ilona sűrűn keverte az ételt, nehogy odakozmáljon
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– 20 dkg kolozsvári szalonnát zsírjára pirítunk. Ez-után kivesszük a bográcsból, a zsírban 4-5 fej vöröshagymát megdinsztelünk, visszarakjuk a szalonnát, majd két paprikát, paradicsomot adunk hozzá. Jól átrottyantjuk, s hozzáadjuk a kakast, hogy megpirítsuk benne. Ha levet ereszt, hozzáadjuk a pirospaprikát, az ízlés szerinti fűszereket, annyi vizet, ami ellepi, majd hagyjuk főni. Mielőtt elkészülne, fél órával előtte beleteszünk egy kevés csirkemájat, és persze a vörösbort sem hagyjuk ki – részletezi főztjük elkészítési módját a tavalyi győztes csapat tagja, Nagyné Zsovár Ilona.

Persze a kakaspörkölt vörösbor nélkül is elkészíthető – erre a vadételeket előszeretettel készítő Romsics Róbert is felhívja a figyelmet.

A„vörösbormentes” Kovács és Romsics család, jobb szélen alapunknak nyilatkozó Romsics Róberttel
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Mi az internetről néztük ki a receptet, kakast még sosem készítettünk. Azonban a Kovács családdal közösen sokat bográcsozunk együtt, rendszeresen sütünk-főzünk vadat, vörösbor hozzáadása nélkül. Érdemes kísérletezgetni – mondja Róbert –, és persze folyamatosan kóstolgatni sem árt az ételt! Nekünk ízlett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!