Receptek

2016.11.15. 18:50

A visszatérő leveles-Spenót a piacon, lasagne a tányérokon

Örömmel fedeztem fel a piacon a minap a szép, zsenge spenótot és sóskát: az őszi fajtákból most lehet kapni, érdemes kihasználni a rövid szezont.

Fejér Megyei Hírlap

A két tipikus tavaszi primőr őszi változata ismét megjelent a piacokon, a fehérvárin kedden a spenótot kilónként 699, a sóskát 599 forintért kínálták. Nincs belőle túl sok, de üde változatosságot jelentenek a hideg beálltával egyre szűkülő kínálatban. Ha szeretjük a spenótos ételeket, egy jó őszi lasagnéhoz kiváló alapanyag.


Ránézni is jó, és milyen finom - a spenótos lasagnéhoz sem kell egy szűk kilónyinál több belőle Fotó: FMH-illusztráció

Lasagne lapokból többfélét kínál a kereskedelem, érdemes a szárított, dobozosat venni, nem kell előfőzni, csak lerakjuk a töltelékkel, s majd a rárétegezett mártástól megpuhul. A spenótot kevés megvagdalt lila hagymán, fokhagymán dinszteljük meg, löttyintésnyi fehérbor (vagy húsleves, netán víz) kerül bele, fűszerezzük sóval, borssal, de jó hozzá a késhegynyi reszelt szerecsendió, a római kömény. Inkább csak fonnyasszuk, majd keverjünk hozzá egy 25 dekás összetört túrót, lazítsuk tejföllel, joghurttal, netán tejszínnel.

Készítsünk külön paradicsommártást, de jobb minőségű boltit is használhatunk, ha kevés az időnk. A besamel viszont szigorúan házi: öt deka vajat olvasztunk kislábasban, rászórunk egy evőkanál lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, majd habverővel gyors mozdulatokkal keverve, apránként hozzáöntünk egy fél liter tejet. Sózzuk, kis fehér borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük a lasagne-
lapokat, megkenjük spenóttal, paradicsommártással, a lapokat megöntözzük besamellel, az étel tetejét megszórjuk zsemlemorzsával kevert füstölt sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon fél órát sütjük fólia alatt, majd anélkül még öt percig, hogy szépen rápirulhasson a sajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!