Receptek

2014.12.16. 18:45

Recept: kókuszreszelék bundába burkolózott ördögpirula

Ahány találat a világhálón, annyiféle ördögpirula: szinte nincs is kétféle recept. Viszont mindenki arról számol be: nagy sikert aratott vele.

Kocsis Noémi

A karácsonyi asztal hósipkás, cukorfelhőbe burkolózó édességei között biztosan különlegességnek számít majd az egérkének, de még inkább ördögpirulának titulált desszert, amelyet már nagyanyáink is előszeretettel készítettek. (Van amúgy sós változata is!) A műleírások szerint mindenki sikert arat vele, gyakorlatilag lábon elhordják az ünnepi asztalról. Szerencsére nem kell sok hozzávaló: 50 dkg liszt, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 6 egész tojás, 1 teáskanál sütőpor, majd a végén a hempergetéshez cukros kakaópor és szintén cukrozott fahéj.

Itt fehér kókuszreszelék bundába burkolózott az ördögpirula

Így készül az egyes vidékeken ördöglabdacsnak is nevezett desszert: a tejet a cukorral, a vajjal és egy csipet sóval felforraljuk, forrás után levesszük a tűzről, és robotgéppel gyorsan belekeverjük a lisztet, addig kevergetve, míg elválik az edény falától. Hagyjuk kihűlni, majd a tojásokat egyenként a langyos tésztába dolgozzuk, végül belekeverjük a sütőport.

Bő forró olajba kanalanként beleszaggatjuk a tésztát, és aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedve a gombócokat lecsepegtetjük, majd még melegen belehempergetjük a cukros kakaóba, illetve fahéjba. Van, aki olvasztott csokoládéba mártogatva kínálja, de találtunk olyan verziót is, ahol cukrozatlan kakaópor és csipet őrölt kardamom egyvelegébe, vagy éppen kókuszreszelékbe hempergették az egérkéket.

Mivel következő nap is ugyanolyan finom, mint frissen, megcsinálható este a másnapi ovis/sulis farsangra éppúgy, mint a karácsonyi asztalra. Hogy nem fog maradni belőle, az biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!