Receptek

2016.10.12. 13:33

Az ősz egyik nagy kedvence, a sütőtök

Felbukkant a termelői piacon az ősz egyik kedvenc étke, a sütőtök. A növény egyik nagy előnye, hogy sokféleképpen fel lehet használni.

Laci Patrícia

Már a fehérvári termelői piacon is megjelent az ősz egyik kedvence, a sütőtök. Két őstermelővel is beszéltünk, akik elmondták, hogy évről évre egyre népszerűbbé válik a növény, ez nem is véletlen, hiszen sokféle módon fel lehet használni a sütőtököt, készíthetnek belőle főzeléket, pürésítve sütemények megtöltésére alkalmas, de még rágcsálnivalónak is tökéletes. A tárolásával nem kell sokat vesződnünk, ugyanis hűvös helyen több hónapig  eláll. A sütőtök egyébként nagyon egészséges, nagy a C-, az A- vagy éppen az E-vitamin tartalma, de ásványi anyagokban sem szenved hiányt.

Képünk bal oldalán dísztökök, jobb oldalán sütőtökök láthatóak. Őstermelők szerint az utóbbit nagyon sok ételbe fel lehet használni. Az ínyencek akár a húslevesbe is berakhatják a sütőtököt

Szabó Ferencné őstermelő nagyon szereti a sütőtököt, a hölgy még a húslevesbe is berakja a növény húsát. A hölgy azt mondja, nem rontja el a leves ízét. Szabó Ferencné egy receptet is megosztott velünk. A hozzávalók: birsalma, alma, körte, sütőtök és cékla. A gyümölcsökből 4-5 szemet lehet felhasználni, a tökből körülbelül 1 kilót,  míg a céklából fél kilót. A hozzávalókat megfőzzük, összeturmixoljuk, hozzáadunk egy kis dzsemfixet, majd elrakjuk későbbre. A hölgy szerint a birsalmától egy különleges ízaromát kapunk, s nagyon finom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!