Receptek

2017.07.05. 14:35

Rántva, töltve, grillezve – mit kezdjünk a cukkinivel és a padlizsánnal?

Azoknak a konyhájában, akik kiemelten figyelnek az egészségükre, az „alapfelszerelés” része a cukkini és a padlizsán. A zöldségek viszont azoknak is ajánlottak, akik újdonságot szeretnének kipróbálni.

Szanyi-Nagy Judit

– Gyakorlatilag most éli a szezonját a cukkini, már a szabadföldön is gyönyörűen megterem – mondja Kóródi Kálmánné Éva árus, hozzátéve: – Egyre népszerűbb ez a zöldség, mert sokféle felhasználási módja van: sokan főzelékként fogyasztják, ízléstől függően fokhagymával vagy kaporral fűszerezve, és közkedvelt a grillpartikon, valamint rántva és töltve is.

Előtérben a cukkini és a padlizsán – sok felhasználási módjuk létezik

– A grillezéshez főként a gyengébb cukkiniket használjuk – javasolja Éva –, karikára szelve, kis fűszerkeverékkel ízesítve készítsük, és figyeljünk a sütési időre is, mert a hosszabb sütésnél a zöldség hajlamos túlpuhulni. A rántott verziónál is érdemes tudnunk, hogy – lévén, nem húsról van szó – kicsit macerásabb az elkészítése, de megéri – mondja az árus. Tölteni darált hússal, tojáskrémmel, sonkával és sajttal, de más zöldségekkel is lehet, csak a képzeletünk szab határt. A zöldség nagy előnye ugyanis, hogy teljes egészében ehető, beleértve a héját és a magjait is – csak a hatalmas példányoknál ügyeljünk a keményebb részekre.

Mindemellett vannak, akik a lecsót dobják fel kockára vágott cukkinival vagy padlizsánnal, amely nem ördögtől való dolog: a francia lecsó (ratatouille) például alapvetően tartalmaz padlizsánt is. Ezek a zöldségek pedig elengedhetetlenek az egészséges étkezéshez. – A padlizsán szezonja rövidebb, és a belőle készítendő ételek közül leginkább a padlizsánkrém a közismert – mondja Éva, hozzátéve: – Ennek ellenére természetesen ezt a növényt is kiránthatjuk, megsüthetjük vagy megtölthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!