Recept: rumbledethumps - böjtre tökéletes, mert húsmentes

2016. március 09., 07:49 szerző: Lovász Lilla
hozzászólás
Nemcsak a hazai iskolai menzákon, de a skótoknál is dívik a „mindentbelekaja”.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A rumbledethumpsnak akkor érdemes nekiállni, ha egy csomó maradék zöldségfélénk van, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ez az étel igazi maradékmentő, így nincs két egyforma belőle. Böjtre tökéletes, mert húsmentes.

Alapját a burgonya képezi, így, ha van maradék pürénk, vagy főtt krumplink (mondjuk úgy fél kilónyi), már neki is állhatunk. Ha nincs, akkor főzzünk! A húslevesből száműzött sárga- és fehérrépa, karalábé is mehet bele, sőt, akár párolt kelbimbóval is gazdagíthatjuk. Törjük össze az egészet egy villával!

Serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanálnyi vajat, és ezen dinszteljünk egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd dobjunk rá negyed kilónyi, ugyancsak apró szeletekre metélt káposztát. Addig forgassuk, amíg aranybarna lesz - körülbelül öt-hat perc -, de vigyázni kell, nehogy megégjen. A káposztás keveréket adjuk hozzá a krumplis masszához, egy további kanál vaj, ízlés szerint só, bors, esetleg bazsalikom társaságában, majd az egészet keverjük össze. Lehet még hozzá tenni maradék sajtdarabokat is, reszelve, vagy szeletelve, mindegy. A végeredményt - ami jó esetben egy masszív „trutyi” - lapátoljuk tűzálló tálba! Reszelt sajt mehet a tetejére, vagy akinek kedve tartja, felvert tojással is nyakon öntheti, és irány az előmelegített sütő. Fél óra közepes hőfokon elég neki. Vigyázat, sokáig forró! Másnap, újramelegítve, ha lehet, még jobb: akár magában, akár köretként is remek étek lesz.

 

Lovász Lilla

hozzászólás

Facebook

Hozzászólások