Receptek

2017.04.05. 13:58

Fehér csokis, citromos tavaszi tortaköltemény

A desszertek, édességek is megújulhatnak tavasszal. Egy könnyed, gyümölcsös vagy citromkrémes torta nem csak finom lehet, hanem igazi látványosságként szolgálhat.

Bokros Judit

Itt a vadító tavasz, a természetben megjelenő zöldellő növények, egyre színpompásabb virágok a konyhában is visszaköszönhetnek. És nem csupán a berendezés alkalmi mintáiról, az abroszról, a háziasszony kötényéről, hanem például a sütemények, torták díszítéséről is.

Az egyre könnyedebbé, melegebbé váló évszakban a test is könnyebb ételeket kíván, legyen szó főételről vagy desszertről. Míg előbbiben a friss zöldségek képviselik a tavaszi megújulást, addig a torták, sütemények tekintetében azok „ruháján", a díszítésen jelenhetnek meg a természetből vett motívumok. Belül pedig a gyümölcsök finom ízét idéző krémek teremthetik meg az összhangot az évszakkal.

A sütni szerető, bátrabb hölgyek (de akár urak is) megpróbálkozhatnak az alábbi recepttel, amelyet egy gyakorlott, különleges torták sütésében remekelő cukrász, Vasas Nelli ajánl nekünk. A chiffon piskóta fehércsokis mascarpone krémmel és lemon curddal hozzávalói a következők: a piskótához kell 280 gramm liszt, 300 gramm cukor, 8 tojás, 1,8 dl olaj, 1,8 dl narancslé, 2 narancs reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só. Készítése: a lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval, a sütőporral és 200 gramm kristálycukorral. A 8 tojás sárgáját habosra keverjük a maradék 100 gramm cukorral és hozzáadjuk az olajat, a narancs reszelt héját és a narancslevet. Összekeverjük a lisztes eleggyel. A tojások fehérjét habbá verjük és több részletben óvatosan a folyékony masszához keverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformában 160 Celsius fokon kb. 30 percig – tűpróbáig - sütjük. Ha két darab 19 cm-es karikában sütik, négy lap lesz belőle.

A fehércsokis krém hozzávalói: 200 gramm fehér csokoládé, 1,5 dl tejszín, 250 gramm mascarpone.

A torta töltését megelőző napon a fehér csokoládét felolvasztjuk a 1,5 dl tejszínben. Hűtőben kihűtjük. Amikor már kihűlt (ekkor masszív krémet kapunk) kézi robotgéppel kihabosítjuk és belekeverjük a 250 gramm mascarponét.

A piskótalapokat megkenjük a fehércsokis krémmel. A krémre halmozhatunk friss gyümölcsöt (epret, málnát) vagy elkészíthetjük az alábbi finom, főzött citromkrémet, amellyel igazán friss, tavaszi ízű tortát kapunk majd. A citrom curd hozzávalói: 2 tojás, 60 gramm cukor, 2 citrom leve, 1 lap zselatin, 80 gramm vaj.

A zselatinlapot jéghideg vízbe áztatjuk. A tojásokat és a cukrot, valamint a 2 citrom levét és reszelt héját összekeverjük és vízgőz felett besűrítjük. Körülbelül puding állagú lesz. Ekkor levesszük a gőzről és beledobjuk a kicsavart zselatin lapot. Elkeverjük - maradéktalanul feloldódik majd benne. Szitán átszűrjük és pici hűtést követően hozzáadjuk a vajat is. Hűtőben kihűtjük.

Fotó: Barabás Andrea

A tortánkat vajkrémmel átkenjük és a tetejét olvasztott csokoládéval csurgatjuk.

S most jön a díszítés: például húsvéti bon-bon formában színes nyuszifejek és virágok készülhetnek. A csokoládé temperálása, színezése nagy gyakorlatot, jártasságot igényel. Ezt azonban ki lehet küszöbölni, cukrászati kellék boltban kapható anyaggal. A színes pasztillákkal bátran kísérletezhetünk, elronthatatlan – állítja tanácsadónk.

A szép édesség nem csak finom, de látványos is lesz, húsvét táján vagy csak úgy, egy tavaszi hétvégén nagy sikert lehet vele aratni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!