Receptek

2016.05.03. 17:30

Finom dán diós briós

Magyaralmás - Szeretem a neten a recepteket bújni, új ételeket, ízeket kipróbálni. Így akadtam erre a briósra is.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Ez a recept egyszerűen fantasztikus! Talán egy picit macerás az elkészítése, de megéri foglalkozni vele. Rendkívül mutatós és isteni finom. Viszont ez nem könnyű sütemény, amiből 3-4 szeletet simán befalhat az ember ebéd után. A briós ennél nehezebb, laktatóbb, tízóraira, uzsonnára, kávé mellé is tökéletes. Ha vendégségbe megyünk, és el akarjuk kápráztatni a háziakat, feltétlenül ezt a sütit vigyük magunkkal!

Nemcsak finom, hanem nagyon jól is mutat a tányéron: a látvány mindenkit kóstolásra csábít (Fotó: Molnár Artúr)

A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 10 dkg vaj, csipet só, 1 teáskanál rumaroma. Én kenyérsütő gépben dagasztottam, kelesztettem a tésztát, de persze a hagyományos módszer is kiváló. Amíg a masina dolgozott, elkészítettem a tölteléket: 10 dkg darált diót, 4 evőkanál mogyorókrémet, 3 evőkanál tejszínt dolgoztam össze robotgéppel.

Amikor a tészta megkelt, elosztottam 18 egyenlő részre. A tölteléket úgy töltjük bele, mintha szilvásgombócot készítenénk. Az egyes tésztaadagokat kézzel formáztam, kis mélyedést készítettem a közepébe, ide raktam a tölteléket, majd gombóccá gyúrtam. A gombócokat kinyújtottam nyújtódeszkán, középen pizzavágóval felcsíkoztam, megtekertem, kört formáltam belőle, és így tettem a muffinformába. Bekentem a tetejét egy kis tejjel, előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel, 180 C-fokon, 25 perc alatt készre sütöttem.

Címkék#briós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!