Receptek

2017.04.12. 08:54

Húsvéti édesség a családnak: Kakaós mézeskalácsból tulipán, virágon ücsörgő kiscsibe készülhet

Mihályiné Biczi Teréz receptjei nagyon sok szakácskönyvünkben szerepelnek. A Fogyókúrás ételek című kiadványunk átadójára hozta magával a fotón látható, gyönyörű mézeseket.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Kérésünkre elhozta nekünk a receptet is, amit most megosztunk olvasóinkkal.

Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 50 dkg liszt, 25 dkg méz, 2 ek. kakaópor, 12,5 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 2 db tojás sárgája (a 2 tojás fehérjét a díszítő cukormázhoz használjuk fel), 1 evőkanál hidegvíz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1-1 kávéskanálnyi fahéjpor, őrölt szegfűszeg, kardamom.

A díszítéshez: 2 db tojásfehérje + pár csepp ecet, 30 dkg átszitált porcukor, 2 csomag franciadrazsé, díszítő cukorgyöngy, hurkapálca (20 db tulipánhoz 10 db hurkapálca kell), díszítő zöld szalag (1 db-hoz 30 cm, 20 db tulipánhoz 6 méter), fehér kartonlap – korongok, szaggatók: virágforma, tyúkanyóforma, tulipánforma, sütőpapír.

Elkészítés: Egy nyeles lábasban felmelegítjük a mézet, a cukrot és a vajat, majd langyosra hűtjük. Belekeverjük a tojást, a vizet és a lisztet, amit simára szitáltunk a szódabikarbónával, kakaóval és a fűszerekkel. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd egy kilisztezett, jól záródó dobozban legalább fél napig pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk (mindig csak kis darabokat veszünk ki a tésztából), majd kiszaggatjuk. A szaggatáshoz használhatunk készen kapható formákat, de magunk is készíthetünk kemény kartonpapírra rajzolt és kivágott formákat. (A húsvéti tulipánhoz én egy szív formát használtam fel, puha aluforma volt, jól alakítható, azt hajlítottam a kívánt formára. De ez is készíthető papír sablonnal.) A hozzávalóknál írt tésztamennyiségből körülbelül 30 db tulipánt, 25-25 db virág-, illetve tyúkanyóformát tudunk kiszaggatni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk – kellő távolságot hagyva az egyes tésztadarabok között. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-9 perc alatt megsül. Még forrón átkenjük a kikevert tojássárgájával, és nagy tálcán szétrakva, legalább egy napot pihentetjük, így szebben írható majd a cukormázzal. (Én mindig fehér mázzal díszítek. Egyébként a sötét színű tésztán a legegyszerűbb minták – pöttyök, vonalak – is nagyon tetszetősek. Színesíteni cukorgyönggyel szoktam.)

Díszítés: A 2 db tojásfehérjéből pár csepp ecettel gyorsan kemény habot verünk, majd a porcukrot (30 dkg) belekanalazzuk, és addig keverjük fakanállal, amíg szálat lehet húzni a habból. Nylonzacskó sarkába töltünk a habból, befőző gumigyűrűvel összefogjuk felül, a csücskéből pedig picit levágunk éles ollóval. Megírjuk a mézeskalácsot, tetszőleges mintával, és szétrakjuk száradásig. A hangsúlyos helyeken (például a virág közepe vagy a madár szeme) cukorgyönggyel erősítem meg a díszítést. A pöttyözésnél törekszem arra, hogy páratlan számú legyen: 3, 5, 7, mert tudjuk: a mesebeli számok is páratlanok.

Tulipán: A kiszaggatott tésztába belesütjük a hurkapálcát, majd a díszítés után a süteménykék hátoldalát – ahol a hurkapálcát belenyomva belesütöttük –, vékonyan átkenjük cukormázzal, és a tortapapírból vágott azonos formával beborítjuk, majd száradásig a tepsi peremén szétrakjuk.

A megszáradt tulipán szárát zöld selyemszalaggal átkötjük, és megfelelő méretű vázába állítjuk. Asztaldísznek is szép húsvétkor, de a locsolóknak is adható.

Tyúkanyó tojásokkal: A virágformákat úgy szaggatjuk, hogy a közepén megfelelő nagyságú rést vágunk ki késsel. Kisütés után a késsel még tovább igazítható a nyílás.

A tészta hátoldalát megkenjük cukorhabbal, és ezzel ragasztjuk a papír körlapra. Megírjuk, kidíszítjük a virágalapot, és a tyúkocskát is. A virágba vágott résbe tojáshabot nyomunk, így „ragasztjuk" bele a tyúkanyót, amit körberakunk – cukormázzal rögzítve – cukorgyönggyel, tojáscukorral vagy franciadrazséval. Ezek lennének a tojások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!