Receptek

2016.05.24. 13:01

Recept: kakaós-joghurtos kalács

Ki az, aki nem szereti a kalácsot? Még melegen, üresen , vagy ha már kihűlt, vajjal vékonyan, lekvárral vastagon megkenve. Ki tud ellenállni?

Kovácsné Hamberger Brigitta

Azért szeretem a kenyérsütőt, mert csak beledobálom az üstbe a hozzávalókat, és nem kell mellette állnom: míg dolgozik - helyettem -, tudok mással foglalkozni. Szól, ha készen van, ha jól néz ki a tészta, indítok egy sütést, ha nem, akkor kiveszem, és kézzel dolgozok vele tovább.

Azért, hogy magamnak is bizonyítsam, nem vagyok én olyan lusta, ezt a kalácsot kenyérsütő nélkül készítettem. Na, nem kézzel dagasztottam - azt majd talán legközelebb -, hanem robotgéppel, de így is nagyon jól sikerült.

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 dl langyos tej, 125 g natúr joghurt, 1 kicsi tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 dkg puha vaj, 3 dkg friss élesztő. A hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát. A tészta akkor jó, ha szépen összeállt és elvált az edény falától. Körülbelül egyharmadát elvesszük, azt hagyjuk fehéren, a 2/3 részbe belekeverünk 3 evőkanál kakaóport és ugyanennyi tejet. Mindkét tésztát hagyjuk duplájára kelni. Amikor megkelt kisodorjuk őket, a kakaósra ráfektetjük a fehéret (ami sokkal kisebb), és így feltekerjük. Még 10-15 percig hagyjuk kelesztjük. A tetejét olajjal lekenjük, és mehet be a sütőbe. 180 C-fokon 50 percig sütjük (a hőfok és az idő sütőnként eltérhet, végezzünk tűpróbát). Ha elkészült, kivesszük a formából és rácson hagyjuk hűlni. Ez a tészta nem túl édes. Aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot. Viszont ha lekvárral esszük, ahhoz éppen jó így. Tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is, az aszalt vörösáfonya ízvilága pont illik hozzá.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!