Receptek

2016.11.04. 15:35

Olcsó, hamar megfő, és változatosan készíthető ez az elfelejtett alapanyag

Nem is gondolnánk, hogy a hűtőszekrény, a mélyhűtő és a szupermarketek kora előtt nagyanyáink mi mindenből tudtak finom falatokat készíteni. Ilyen volt a kerékrépa is.

Tersztyánszky Krisztina

Rovatunkhoz ma a nemescsói Tézsula egyesület tagjait hívtuk segítségül. Jó egytucatnyi lelkes falubéli két évvel ezelőtt szerveződött egyesületté, hogy összegyűjtsék a településen a régi eszközöket, képeket, történeteket. Idővel tájházat szeretnének ezekből berendezni. A gyűjtésnek és a hagyományok továbbéltetésének része a konyhaművészet is. Ott vannak minden közösségi rendezvényen és megmutatják az embereknek a régi paraszti ételeket. Találkozhattunk hívogató portájukkal az Orsolya-napi vásáron, az oszkói szőlőhegyi vigasságok főzőversenyén is. Annak örülnek, ha a fiataloktól visszajelzést kapnak: ízlett a főztjük, ezentúl felveszik ők is valamelyik régi receptet a kedvencek közé.

Nagylyukú reszelőn durvára reszeljük le

A kerékrépa vagy más néven tarlórépa - tudtuk meg Mayer Tibornétól - , tulajdonképpen a szegények eledele volt. Aratás után, másodvetésben, a tarlóba ültették, ahol szépen megnőtt decemberig. A burgonyához hasonlóan emberi és állati fogyasztásra egyaránt termelték. Amikor még tartottak állatot, minden második háznál megtalálható volt, megfelelő tárolással egészen tavaszig friss maradt. De tartósították a káposztához hasonlóan savanyítással is. Ma a kerékrépához a nagyobb piacokon, őstermelőktől juthatunk hozzá viszonylag olcsón.

Amikor a főzelék félig megfőtt, akkor adjuk hozzá a gombócokat

A kerékrépát a leleményes háziasszonyok többféle módon is elkészítették. Vaníliás, cukros tejben megfőzve rétes tölteléke lehetett, dinsztelve, cukorrépával keverve kockatésztával is fogyasztották. Az egyik kedvelt elkészítési lehetőség a főzelék. Eleink kevés füstölt húsfélével, maradék bőrkével is szívesen megették, manapság már kicsit gazdagabban, húsgombóccal készítik. Gulyáshoz hasonlóan, egytálételként bármilyen alkalommal bátran feltálalhatjuk.

Négy-öt ökölnyi gyökér elég négy személyre. Felhasználás előtt hámozzuk meg

Hozzávalók a főzelékhez: 1 kg reszelt natúr kerékrépa (savanyított répából is elkészíthető, de ekkor a főzési idő kicsit hosszabb), 1 üveg lecsó (vagy 1,5 deci paradicsompüré), 1 fej hagyma, 30 dkg füstölt húsféleség, 1 kávéskanál egész bors, 1 kávéskanál egész kömény, só, kevés ecet, ízlés szerint tejföl. A gombóchoz: 80 dkg darált sertéshús, 20 dkg zsemlemorzsa, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, pirospaprika (csemege), só, 4 db tojás.

Szakácsunk Mayer Tibor - a húsételeket inkább a férfiak főzik  Fotó: Mayer Tiborné

A füstölt húst külön kicsit előfőzzük, a levéből használhatunk a főzelék ízesítéséhez. A nagylyukú reszelőn lereszelt kerékrépát annyi vízben, hogy épp csak ellepje, forrásig főzzük, majd vizet cserélünk rajta. Kevés ecetet teszünk a levébe, mert különben hamar szétfő. Hozzáadjuk a lecsót és a fűszereket, és körülbelül 10 percig főzzük. A gombóc hozzávalóit összegyúrjuk, pingponglabda méretű golyókat formálunk, majd ezeket hozzáadjuk a főzelékhez és együtt főzzük tovább.

Amikor a gombócok átfőttek (kb. 20 perc), kevés hagymás rántással berántjuk. Ízlés szerint 2 dl tejföllel is behabarhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!