Receptek

2014.09.12. 07:15

Körtetorta recept

A legfinomabb körtetorta recept!


A piskótához:

5 tojás
20 dkg porcukor
5 evőkanál víz
10 dkg durvára darált dió
1 citrom héja és leve
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 körte lereszelve

A krémhez:

A krémhez:

3-4 körte lereszelve
2 tojássárgája
5 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
1 vaníliarúd belseje
10 dkg cukor
1 citrom héja és leve
1 habfixáló

Elkészítés

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a cukor kétharmadával és az 5 evőkanál vízzel habosra keverjük. A sárgáját elkeverjük az egyharmad rész cukorral, dióval és a citrom reszelt héjával, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojásfehérjét is. Közben kimérjük a lisztet, és hozzákeverjük a sütőport. Végül a sütőporos lisztet hozzáadjuk a keverékhez.

Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, és a piskótát előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 részre. A krémhez a tojások sárgáját keverjük el 2,5 dl tejszínnel, a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Alacsony hőmérsékleten forraljuk fel, míg be nem sűrűsödik, aztán keverjük bele a citrom héját, a levét és a körtét, majd hagyjuk kihűlni. A tejszín másik felét verjük fel a habfixálóval, majd dolgozzuk össze a kihűlt krémmel. Töltsük meg vele a tortát, a tetejét és az oldalát is kenjük be. Az oldalára szórjunk durvára darált diót, tetejére fél körtéket tehetünk körbe, majd dióval szórjuk meg.

Mielőtt megkenjük a tortalapokat, locsoljuk meg egy kis diólikőrrel vagy császárkörtelikőrrel, nagyon finom ízt ad neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!