Receptek

2016.02.09. 19:44

A kovászos gyökérkenyér receptje

Ha otthoni kenyérsütésre adjuk a fejünket, ötletek és biztatások tárházát találjuk a világhálón, a kenyérsütőknek ugyanis külön kasztjuk , közösségi oldalas csoportjuk is van.

Kocsis Noémi

Tapasztalati tény, hogy az otthon készített friss kenyérrel kevés dolog veszi fel a versenyt, a bolti pékáru sajnos nem igazán állhat be a sorba. Talán ezért is kezdenek bele mind többen a kenyér otthoni előállításába, hagyományos, kézi módszerekkel, de a kenyérsütő gépeket favorizálók is számos kitűnő recepttel tudnak segíteni. A kenyérsütős csoportok bejegyzései elé semmiképpen se üljünk le éhesen, a látvány ugyanis ínycsiklandó.

Íme, a skandináv semla, amelyet húshagyókedden mindenhol árulnak Svédországban

Az Akik szeretnek kenyeret sütni... csoportban találtam a Svédországban élő Ruff Szilvia fotóját. Náluk - és egyébként a skandináv országokban mindenhol - húshagyókedden gyakori fogás az alakra és névre is a mi zsemlénkre hasonlító buci, a semla, ezt azonban töltve fogyasztják. A kardamommal ízesített, nagyon édes zsemlécskék belsejét sütés után kiszedik és marcipánnal kevert vert tejszínnel töltik meg, amiből a tetejére is nyomnak. A svéd Semla-napon a boltokban, kávézókban, cukrászdákban mindenhol kapható ez a népszerű ínyencség.

Gyakran látunk a boltok polcán gyökérkenyeret, de nem igazán tudjuk, mi ez és hogyan lehetne elkészíteni?

Milu-Hajdu Éva egy igazán különleges péksütemény, a kovászos gyökérkenyér receptjét tette közzé: 20 dkg rozskovászt elkeverünk 2 dl langyos vízzel, majd hozzászitálunk 50 dkg kenyérlisztet is, és összekeverve 30 percig pihentetjük. Egy kanál olíva olajat 2 kanál sóval is belekavarunk, végül 8 dkg pirított, kicsit összetört, kihűlt magot is beleteszünk. A tésztát 30 percenként háromszor kell olajosan hajtogatni, utána formázzuk rudakká, melyek két végét megfogva többször megcsavarjuk. A tetejét megszórjuk Graham-liszttel és mákkal, majd lefedve a hűtőbe tesszük reggelig. Akkor 240 fokos gőzös sütőben 10, majd 200 fokosban 15 percet sül, utána már fedetlenül még 15-20 percig kell sütni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!