Receptek

2016.07.19. 16:40

Nyáron is rakott krumpli?

A fülledt konyhában szenvedni nagyjából senkinek sincs kedve, lazábban ülünk ilyenkor valami teraszra ebédelni. A leghűségesebb városban kaptuk az alábbi egyadagos tippet.

Kocsis Noémi

Micimackó a mézet szereti, én meg a rakott krumplit. Nem létezik évszak, amiben meg ne tudnám enni, szívesen meg is csinálom, csak az előfőzős, összerakós macerára találna már ki valami megoldást, mert ez az időrabló tevékenység megöli a rakott krumpliba oltott élvezetet. Ezért ritkábban, csakis ráérős estéken kerül nálunk az asztalra. Sopronban bolyongva ettük ezt a nagyon ínycsiklandó, franciás változatot, aminek persze elkértük a receptjét is azonnal.

Az egyadagos rakott krumpli, mini csemegeuborkákkal. Az adag mégsem törpe, igen laktató
A szerző felvétele

A krumplit nem főzik agyon előre, csak félig és persze héjában, sós vízben. A kolbásszal nem vacakoltak túlzottan, mert megpirított lecsókolbász volt, viszont bőven mérték a rétegek közé a keményre főtt, szeletelt tojást, a sót , fehér borsot is. A rétegezés viszont öntöttvas, vagy más, sütőbe tehető, tűzálló alkalmatosságba történik, a rétegeket pedig bőségesen meglocsolták előre elkészített besamellel. Ehhez kockányi vajat olvasztunk fazékban, de csak habozzon kicsit, ne barnuljon - majd fakanálnyi lisztet szórunk rá, ezzel pirítjuk kicsit, simára kevergetve. Jöhet a két deci hideg tej, s gyors keveréssel oszlatjuk el benne a szilárd dolgokat, majd alsó hangon rotyogtatva besűrítjük a mártást. Sóval, fehérborssal, késhegynyi szerecsendióval ízesítjük, de nagy lángon forralni nem szabad! (A besamel egy változatába egy tojássárgáját is belekevernek, ezt kihagytuk.)

A lerétegzett földi jókat közben is locsolhatjuk a mártással, de kitűnő csak a tetejére mázolva is, a forró sütőben kicsit úgyis eloszlik és grill fokozatra kapcsolva a sütőt két percre rá is pirul kissé. Friss, roppanós kenyér, mini csemegeuborka járt hozzá, mégis nagyon jóllaktunk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!