Receptek

2014.11.11. 15:50

Recept - A betyárleves és az aszalt szilvás sertéskaraj

Nagyszerű, bár korántsem kímélő étkekre bukkanunk, ha a Pannon Lapok Társasága legújabb kiadványát böngésszük, amelyet olvasóink receptjeiből állítottunk össze.

A Disznótoros étkek könyvében előételek, levesek, disznótoros főételek egyaránt szerepelnek, megismerhetjük a kolbászok, hurkák, szalámik készítéseinek módjait, no és a disznótorhoz illő süteményeket is kínálunk olvasóink nagyszerű receptjei alapján.

A kisapostagi Kovács Sándornak köszönhetjük a gombás betyárleves készítésének titkát. Íme, a leves hozzávalói: 1 nagyobb fej hagyma, 50 dkg csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg lángolt kolbász, 2dl tejföl, 2 evőkanál liszt, só, bors, ételízesítő, 3 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyem. A leveshez csipetke illik, ennek hozzávalói: 10 dkg liszt, 1 tojás, só. Apró kockákra vágjuk a szalonnát, és egy mély lábasban pirosra sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott hagymát, és a felszeletelt gombát. A zöldségeket a szalonna zsírjában puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel, sózzuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy erőlevessel). Beletesszük a felkarikázott lángolt kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetkéhez a tojásból, lisztből, sóból keményebb tésztát gyúrunk, amelyből lisztes kézzel ujjbegynyi darabokat csípünk a levesbe. Tíz percig főzzük a csipetkét, majd a tejfölt a liszttel simára keverve behabarjuk a levest. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

A főételek közül a bodajki Petrovics Ferencné aszalt szilvás sertéskaraj-receptjét választottuk. Az aszalt szilvás sertéskaraj hozzávalói: 8 szelet karaj, 10 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál liszt, 1 dl száraz vörösbor, 5 dkg vaj, 0,5 dl szilvapálinka, só, bors. A karajt sózzuk, borsozzuk, kissé kiklopfoljuk. A szilvát a vörösborba áztatjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a lisztbe forgatott sertésbordákat megsütjük benne. A visszamaradt vajban megfuttatjuk a lecsepegtetett aszalt szilvát, ráöntjük a pálinkát, meggyújtjuk (azaz flambírozzuk), majd felöntjük a vörösborral. Összeforraljuk, a hússzeletekre halmozzuk, és rizzsel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!