Receptek

2016.08.23. 18:00

Őrség aranya átköltésben

Székesfehérvár - Az idei nyertes cukrász tortája, a címét tavalyról megvédő Szó Gellért kreációja lett az Ország Tortája 2016-ban. A tökmag-olajos édességet viszont megkóstoltuk egy másik formában is...

Kocsis Noémi

Horváth Judit angoltanárnő, kétgyerekes édesanya és híresen jó konyhatündér, aki hol s.k. lekvárjaival, hol valami egyedi, ínycsiklandó fogással örvendezteti meg az ismerőseit és családját. Judit közösségi oldalán találkoztam az idei Ország tortája (az Őrség Zöld Aranya nevű, a tökmagot háromszor is felhasználó kreálmány) Horváth-féle parafrázisával, és gyorsan rábeszéltem a készítőt, adjon belőle egy szeletet.

Íme a tesz eredménye:

Judit nem a Szó Gellért féle mandulalisztes tésztaalapot készítette el először, hanem 2 tojásból, egy pohár joghurtból, egy pohár cukorból, 10 deka olvasztott vajból és másfél pohárnyi lisztből, egy sütőporból, meg fél pohár, a korábban az Őrségben, a Bata-portán olajütés után maradt végtermékből , a tökmagdarálékból és 2 kanál tökmagolajból kevert piskótatésztát, s a szokásos módon megsütötte. A tészta élénk zöld színt kapott, ám kóstoláskor az ismert laza, finom piskótaízt érezni benne, nem nyomakodik az előtérbe a tökmag. Az országtorta málnazselés rétege helyett a kockára vágott piskótára egy réteg baracklekvár került Juditnál, ezt borította be a fél kiló mascarponéből és húsz deka olvasztott fehér csokiból álló kemény krémmel, amit még egy kanálnyi baracklekvárral koronázott meg. Az ízek szépen simultak egymáshoz, egy valóban nagyon finom édesség született - amiről Judit hangsúlyozza, csak nyomokban tartalmazza a Szó Gellért féle tortát, mégis a hétköznapi háziasszonyok számára is könnyedén megvalósítható.

A Horváth Judit féle kitűnő változat, bal szélen az Őrségben az állatok takarmányozására használt, az olajütés után megmaradt tökmagdarálék, amely nyersen kanalazva is pompás ízű Fotó: A szerző felvétele

A korábbi Ország Torta nyertes Damniczki Balázs cukrászmester hívta fel viszont a figyelmemet, hogy az idei tortát is hamisítják, sok helyen növényi tejszínnel készítik. Aki az eredetit készítené el, talál róla videót a neten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!