Receptek

2012.12.14. 21:47

Ropogós rúdban, hal vajban

A Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent hatodik szakácskönyvben villámgyorsan elkészíthető ételeket találhatnak a kalandra vágyók.

Kovalcsik Katalin

Raffai Viktorné nem először szerepel a kiadónk által megjelentett, olvasóink receptjeiből összeállított kiadványban. Ebben a kötetben  gombaropogósával ismerkedhetnek meg az olvasók. Az étel elkészítése  kiérdemelte a villámgyors kategóriát. 

Hozzávalók:

75 deka gomba  -  tetszés szerinti -,
egy nagy fej vöröshagyma
10 deka liszt
2 tojás
1,5 deci tej
bors
petrezselyem

liszt
még egy kis tojás
zsemlemorzsa
olaj.



Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A felaprózott  hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és kevéske vizet hozzáadva puhára pároljuk. Ha már nincs a gomba alatt víz,  beleszórjuk a lisztet, a két tojást, a tejet és ezekkel jól elkeverjük az egészet,  sűrűre, formázható péppé főzzük.  Hagyjuk kihűlni az ételt, majd rudacskákat formázunk  a pépből. A rudakat bepanírozzuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban pirosra sütjük a gombarudakat. Tálalásnál kínálhatunk mellé tartármártást, köret lehet rizs, de akár burgonyapürével is asztalra adhatjuk. 

A gomba nem a legkönnyebb étel, de számtalan elkészítési módja lehet, illetve sok ételhez hozzáadva gazdagítja azok beltartalmát.  A reggeli gombás-tojásrántotta mellett  ebédre, vacsorára főétkezésként is készíthetünk finomságokat az ízes, zamatos  gombafajtákból. Változatos ételek apalanyaga a gomba, ahogy a sokféle tengeri és hazai, édesvízi hal is. 

A székesfehérvári  Vén Józsefné kitűnő lazacszelettel hódította meg a szakácskönyvet előkészítő szakembereket, így a recept bekerült a könyvbe. 

Hozzávalók:

csupán 4-6 szelet lazac - nyilván az asztalhoz ülők számának tekintetében - szükséges hozzá
2 evőkanál olaj
öt deka vaj
1-2 deci tejszín
ízlés szerint fehér bor

bors
kapor
petrezselyem.




Elkészítés:

A halat sózzuk be, kevés lisztbe  forgassuk bele. Az olajon  négy percig süssük a hal egyik, majd ugyanennyi ideig a másik felét is. Az olajat öntsük ki a serpenyőből, és tegyük a vajat a helyére. A vajhoz adjunk egy deci tejszínt, majd amikor kissé sűrűsödni kezd, öntsük hozzá a bort.  Borsozzuk a tejszínes keveréket és tegyük bele a halszeleteket, így forraljuk együtt néhány percig. Adjuk az ételhez a vágott kaprot, a petrezselyemzöldet, de ügyeljünk a mennyiségekre, a kaprot ne vigyük túlzásba. Ehhez a főfogáshoz is tetszőleges köretet adhatunk, de egy könnyű,  friss zöldségekből összeállított saláta kíséretében kiváló fogással lephetjük meg a családot.

Gombát már kínáltunk, igaz, önmagában. A kápolnásnyéki  Hajdu Ferencné viszont csirkemellel és rizzsel készült étellel szerepel a receptkönyvben.

Hozzávalók:

Készítsünk elő  egy nagyobb csirkemell
3-4 evőkanál olaj

egy csésze, körülbelül 2,5 deci rizs

A mártáshoz szükségünk lesz körülbelül fél kilónyi gombára, egy nagyobb fej vöröshagymára, 2-3 evőkanál étolajra, 3 deci főzőtejszínre, egy kis pohár natúr joghurtra vagy tejfölre, 1-2 evőkanál  lisztre, de választhatjuk az étkezési keményítőt is, valamint kell még  só, bors, kakukkfű.

Elkészítés:

Az apróra vágott  hagymát dinszteljük meg az olajon, majd adjuk bele a vékonyra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és együtt körülbelül 10 percig dinszteljük. Ha a gomba fele leve elfőtt, akkor ezzel készen vagyunk. A joghurtból, a lisztből és a tejszínből készítsük el a habarást, sűrítsük be vele a gombát. Szórjuk meg kakukkfűvel, frissen vágott petrezselyemmel az ételt, és körülbelül egy-két perc alatt főzzük össze. A gombamártás ennyi idő  alatt besűrűsödik, és ha ez megtörtént, tegyük félre, amíg a csirkemellel foglalkozunk. Filézzük ki a mellet, vágjuk hat szeletre, sózzuk és forró olajban  süssük készre, ami körülbelül 10 percig tarthat. A rizst a szokásos módon főzzük meg, és a tálra egymás mellé tálaljuk a húst, a gombamártást és a rizsünket. A fogást egy pohárka borral kísérjük el.

A Villámgyors ételek könyve a Pannon Lapok Társaságának ügyfélszolgálati irodájában megvásárolható. A hűségkártyás olvasók kedvezményesen juthatnak a kiadványhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!