2017.06.06. 19:15
Süssünk pitét, sütit az istenek eledeléből!
SZÉKESFEHÉRVÁR - Hívei e hetekben tobzódhatnak, ők viszont kilószámra képesek enni belőle. Tele van A- és C-vitaminnal és szükséges nyomelemekkel. És ami a fő érv mellette: nagyon-nagyon finom...
"Érik a ropogós cseresznye. Viszek a babámnak belőle, Viszek a babámnak, csuhajj, belőle, Ha beteg, gyógyuljon meg tőle."
Az ismert magyar népdal szövege nem túloz. A cseresznyét ugyanis valóban gyógynövényként is számon tartották: szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítettek eleink. Sőt, még pattanás-elmulasztó hatását is megfigyelték. Antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, így fogyasztása hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye már kimutathatóan csökkenti a vér húgysavszintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki szerepet.
A különböző hazai cseresznyefajok a következő hetekben sorban érnek, érdemes kihasználni a pár hetes szezont. Leggyakoribb elkészítési módja persze valamilyen sütemény, hiszen remekül illik piskótába, pitébe, kevert tésztába, s persze befőttként is klasszikus. Vörösborral, fűszerekkel felfőzve a később következő meggyet kiváltó finom, hideg tejszínes leves lehet belőle. Vajban kisütött natúr csirkemell mellé (párolt újkrumplival) üdítő köret: kevés vajban cukorral, kis őrölt szegfűszeggel párolunk cseresznyét is, végül meglocsoljuk a hús szaftjával.
Sütve, langyosan kínálhatjuk vaníliafagylalt mellé, de kiváló sajttortába, túrótortába is. Nagyon szép és finom formára kisütött vajas tésztába töltve, édes mascarponekrém tetejére halmozva, a tetejét karamellréteggel kisütve. Muffinba, túrófelfújtba, édes joghurttal elkeverve, tejszínnel, tört keksszel pohárkrémként szintén kiváló.
Nem éppen szokványos azonban pestóként. Ehhez 8 deka szárított paradicsomot vágunk össze, egy gerezd fokhagymával, egy kis fenyőmaggal (vagy mandulával), 5 kanál olívaolajjal, 10 deka cseresznyével, 2 cl cseresznyepálinkával, 2 deka reszelt parmezánnal robotgépben összekeverjük, tésztához, húshoz kínálhatjuk.