Receptek

2016.09.06. 15:15

Szarvashús macokkal

Soponya - A bátonyterenyei Szülőföldünk Ízei (Egererdő) elnevezésű különítmény a múlt év után idén is elhozta az abszolút győztesnek járó Erdei Ételek Mestere címet és a vándorkupát.

V. Varga József

Az Országos Vadgasztronómiai Fesztivál nyolcvan csapata válogatott finomságokkal kápráztatta el a több ezres lélekszámú nagyérdeműt szombaton a Vadex-ökocentrumban. A Bocuse d Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán vezette hattagú szakmai zsűri hét kategóriában díjazta az alakulatokat. Álljon itt most a győztesek névsora. Őz: Vad-Exbajnokok (Vadex vadfeldolgozó). Vaddisznó: Jüllich-Krajcsó (Jüllich Glas, Bészer). Szarvas: Szülőföldünk Ízei (Egererdő). Muflon: Vadászlap. Nagydíj (szarvas): Szülőföldünk Ízei. Gasztro dizájn: Bakonyerdő.

Szarvasragu palócosan - Bajzát József (b), Macsinka János és Rózsa Péter (Szülőföldünk Ízei) Fotó: V. Varga József

Abszolút győztes: Szülőföldünk Ízei. Macsinka János, az Egererdő főszakácsa mindkét győztes ételük receptjét megosztotta a Hírlap olvasóival.

Szarvasragu palócosan, hozzávalók (4 személyre): 1 kg csont nélküli szarvashús, 2-3 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg gyöngyhagyma, 30 dkg sárgarépa, 6 dl marhahúsleves, 20-30 dkg gomba, 2 dl száraz vörösbor, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, pár szál kakukkfű, 2 babérlevél, só, bors. Elkészítés: üvegesre pároljuk a vöröshagymát, rádobjuk a felkockázott húst és kicsit megpirítjuk. Ráöntjük a bort, fűszerezzük, beletesszük az apró hagymát, a felkarikázott sárgarépát, a gombát és felöntjük a leves alappal, majd vajpuhára pároljuk. Friss, puha kenyérrel kínáljuk.

Szarvasgerinc macokkal, áfonyás szósszal és vargánya habbal

Jánosék másik fődíjas fogása igazi csemegeként szolgált. Már a neve is szívünket-lelkünket melengette: szarvasgerinc macokkal, áfonyás szósszal és vargánya habbal. A megsütött szarvasgerincet felszeleteljük, ráhelyezzük a macokra (a burgonyapogácsa tócsni, lepcsánka, berét néven is ismert), végül ráöntjük az áfonyás szószt és rányomjuk a vargánya habot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!