Receptek

2015.03.31. 18:49

Húsvéti recept: sonkagombóc leves, tojáskrémmel töltött csirkemell

Sós Robiról, a fiatal tehetségről már többször hírt adtunk, az ünnepek közeledtével pedig az ő húsvéti menüjét osztjuk meg olvasóinkkal. Jó étvágyat a finom fogásokhoz!

Kocsis Noémi

Sós Róbert, amikor csak teheti főz. A szakirányú iskolába járó fiú igazában a gyakorlatban, a konyhában teljesít jól, de ott sikert sikerre halmoz. Legutóbb szép díjat hozott el a Gyáli Tavaszváró Lábas Party és Weinbrenner Gábor emlékkupáról is, ahol fűszeres, csicseriborsós báránylevest készített.

Húsvéti menüje is ínycsiklandó: A sonkagombóc leveshez daráljunk le 30 deka füstölt csülköt, ízesítsük egy fej, apróra vágott hagymával, borssal, sóval, 2 db, vízbe áztatott zsemlét, némi zsemlemorzsát és 2 tojást adjunk hozzá és vizes kézzel alakítsunk a masszából kisebb gombócokat!

Közben olajon egy fej hagymát üvegesre pirítunk, mehet rá 3, karikára vágott sárgarépa. Felengedjük a csülök főzőlevével, apróra vágott kaprot teszünk bele, a répa puhulásáig főzzük. Beleteszünk fél kiló felkockázott ecetes uborkát a levével együtt, 1 felkockázott cukkinit, egy evőkanál tormát. Tejföllel behabarjuk, majd kb 8 perc alatt megfőzzük a lében a gombócokat.

A második fogás lehet - stílusosan - tojáskrémmel töltött csirkemell. Ehhez 70 dkg filézett csirkemellet csíkozzunk hosszúra, és egy éjszakára pácoljuk be a húsvéti sonka lehűtött főzővizébe! Másnap papírtörlőn leitatjuk a pácot, a mustár kikeverjük tormával, beletesszük a csirkemellet. Öt tojást keményre főzünk, megpucolva összetörjük, kis ecetes tormával, sóval, egy apróra vágott hagymával ízesítsük, egy nyers tojással összefogjuk a masszát. Egy-egy szelet, vékonyra vágott sonkát megtöltünk tojáskrémmel, ezt beborítjuk a csíkozott, pácolt csirkemellel, s hústűvel összefogatjuk.

Kiolajozott tepsibe tesszük, aláöntünk 2 dl fehérbort, majd alufólia alatt megpároljuk, Mintegy 20 perc elteltével öntünk alá egy kis konyakot is, és így szép pirosra sütjük.

Végül a desszert sütés után vaníliás cukorba mártott túrópuffancs, amit friss gyümölcsből készült szósszal (pl. eper) tálalhatunk. Ha még bírunk enni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!