Reklám

2015.12.19. 06:34

A PERKÁTAI GYŐRY CSALÁD ÖRÖKSÉGE (x)

EURÓPAI UNIÓS FORRÁSBÓL ÚJUL MEG A GYŐRY CSALÁD EGYKORI LAKHELYE

Felújítják a IV. Győry Ferenc nemes által építtetett perkátai Győry kastélyt az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Regionális Operatív Programjának keretében. A KDOP-2.1.1/B-12-2012-0012 számú „Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozása a perkátai Győry kastélyban” című projekt eredményeként 2016 elején Magyarország különleges emléke nyílhat meg a látogatók előtt.

Győry Benedek 1560-ban szerezte meg a nemesi címet annak a Radványi Győry családnak, amelynek nagy múltja van hazánkban – Fejér mellett Pozsony, Tolna és Zemplén megyében is voltak birtokaik. Nagy elődjéhez méltóan IV. Győry Ferenc volt az, aki múlhatatlan érdemeiért cserébe 1775-ben megkapta Perkátát Mária Teréziától a grófi címmel együtt. A településről hamarosan elkészült az első határtérkép, majd a gróf templomot és kastélyt is építtetett.

A klasszicista stílusú épületet előbb az építtető fia, V. Győry Ferenc, majd az ő legkisebb lánya, Terézia örökölte, akit a falu jótevőjeként őriz emlékezetében az utókor. Győry Terézia itt élt egészen néhány évvel a II. világháború kezdete előtt bekövetkezett haláláig. A háborút követő államosításkor aztán általános iskolát alakítottak ki a főépületben, amely 1974-ig adott otthont a diákoknak. A kastély épületén az ezt követő években a szükséges felújításokat elvégezték, művelődési ház és könyvtár üzemelt benne.

Az ő tiszteletüknek adózva a település a 19. századi magyar nemesség és egyben a Győry-család életét bemutató tárlatot tervez megvalósítani a felújított kastélyban, mely a hazánk legrégebbi kínai kapcsolatának emléket állító pekingi várostörténeti kiállítás mellett fog helyet kapni, valamint számos rendezvény is várja majd a látogatókat a turisztikai központban. A kastély 344.901.459 forint támogatásból nyer új külsőt és felhasználási formát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!