Reklám

2014.11.13. 10:57

Kiépült Cece szennyvízelvezető hálózata (x)

Hamarosan véget ér Cece egyik legnagyobb környezetvédelmi és infrastrukturális beruházása, a szennyvízhálózat kiépítése.

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt hónapokban gőzerővel folytak a munkálatok a településen annak érdekében, hogy korszerű, a mai igényeknek és előírásoknak megfelelő szennyvízkezelő hálózatot építsenek ki.

Cece Nagyközség Önkormányzata már az 1990-es évektől kezdődően megpróbált támogatást nyerni a község szennyvízhálózatának kiépítésére. Végül a település 2011. júliusi dátummal írta alá a támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel.

Az EU támogatás odaítélését követően rengeteg adminisztratív feladat következett illetve elkezdődtek a közbeszerzési eljárások is, amelyek során kiválasztották a projektben résztvevő vállalkozókat. Az építési munkálatok 2012. nyarán kezdődtek. A beruházás ideje alatt a településen 20,09 km hosszúságú gerincvezeték épült ki, melyhez egy 220 m3-es új szennyvíztisztító telep biztosítja a településről érkező szennyvizek megfelelő hatásfokú tisztítását.

A szennyvízberuházás szükségességét több tényező is alátámasztotta. Egyrészt törvényi kötelezettség, hogy 2015 végéig a csatornahálózat minden olyan településen kiépítésre kerüljön, ahol a lakosok száma meghaladja a kétezer főt. A törvényi előíráson kívül azonban számos más érv is szólt a beruházás mellett. Az egyik nagyon fontos szempont a környezet védelme. Számos problémát okozott Cecén, hogy a házi szennyvíztározók nem voltak zártak, így a keletkezett szennyvíz a talajba illetve talajvízbe került, ami nemcsak a környezetre volt veszélyes, de a lakosokra is. Csapadékos időszakokban a szennyezett talajvíz a felszínen is megjelent, 2010-ben például az ülepítők a nagy mennyiségű csapadék miatt kiöntöttek. Kevesen tudják, de szélsőséges esetekben a szennyvízelvezetés hiánya az érintett területen közegészségügyi problémákkal is járhat. A talajvízbe került szennyvíz közvetlenül jelenhet meg a fúrt kutak vizében. Az így elszennyezet kutak vize sem kommunális, sem öntözési célra nem vehető igénybe. A csatornázással ezek a problémák megoldódnak, hiszen csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep létesítése révén csökken a település környezeti terhelése, a jobb higiénés állapot kialakításával pedig javul a lakosság életminősége is.

Mindehhez természetesen arra is szükség van, hogy minél több háztartás rácsatlakozzon a hálózatra. A rákötés pontos menete valamint az ezzel kapcsolatos teendők a www.cece-szennyviz.hu oldalon elérhetők.

A Cece Nagyközség szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása beruházás teljes költsége 1.627.117.988 forint, amelyhez az önkormányzat1.403.791.218 forint támogatást kapott az Európai Unió Kohéziós Alapjából, további mintegy 80 millió forintot pedig önerő támogatásként különböző alapokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!