Reklám

2015.12.17. 15:05

Megújul a perkátai Győry kastély (x)

Felújátják és új hasznosítási formát is kap a győry kastély perkátán

Az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Regionális Operatív Programjának keretében újítják fel a perkátai Győry kastélyt, amely egyúttal új hasznosítási formát is kap. A KDOP-2.1.1/B-12-2012-0012 számú „Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozása a perkátai Győry kastélyban” című projekt megvalósításához 344.901.459 forint támogatást nyújt az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

A projektgazda Perkáta Nagyközség Önkormányzata, 2015 februárjában kapta meg az értesítést a támogatásról. Azóta megindultak a munkálatok és jó ütemben halad a felújítás, melynek eredményeként 2016 elején megnyílhat a kastélyban a látogatók előtt a Kínai-magyar Kulturális Központ. A központban kiállítások, rendezvények fognak otthont kapni, fellendítve ezzel a térség kulturális kínálatát.

Hazánkban Perkátának van a legkorábbra visszanyúló kínai kapcsolata, de Kínában is az egyik legrégebbi hivatalos testvér-települési viszony Peking Fengtai Körzetéé és Perkátáé. Az 1960-ig visszavezethető kapcsolat a turisztikai centrum segítségével várhatóan még szorosabbra fűződik. A 2015 őszén megtartott nyílt napon Peking delegációjának tagjai a perkátai intézmények vezetőivel és a projektmenedzsment tagjaival egyeztettek. A rendezvényen a huaxiangi delegáció vezetője, Gu Xiaoyuan asszony együttműködéséről biztosította a jelenlévőket. A kulturális összefogás újabb fejezeteként a kínai testvérváros rendelkezésre bocsát egy 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti kiállítási anyagot, amely egész Európában egyedülálló lesz.

A jövőre megnyíló kastély és a körülötte levő park egyedülálló színtere lesz hazánk turisztikai és kulturális kínálatának. A kastély névadó családjának múltját bemutató tárlat, a pekingi kiállítás és a turisztikai rendezvények minden eddiginél több látogatót ígérnek a község számára, a projekt keretében így nem csak maga az épület újul meg, hanem egész Perkáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!