Rendőrségi

2008.11.08. 03:29

A börtönben is jár a kezelés

Székesfehérvár - Szakértők meghallgatásával folytatódott tegnap a Prikkel házaspár meg- gyilkolásával vádolt idősebb és fiatalabb N. József pere a Fejér Megyei Bíróságon. A bíróság a következő tárgyalási napot februárra tűzte ki.

Kovalcsik Katalin

A tegnapi tárgyalást szeptember 15-én megelőzte egy helyszíni szemle, az N. család mezőszilasi otthonának udvarán, illetve az üres üzletben játszotta le a történeteket a két vádlott. Pontosabban az apa, mert az I. rendű vádlott ragaszkodott előző vallomásához, és egyetlen szót sem szólt. A II. rendű vádlott, az apa mutatta meg a helyszínen, miként és hol történtek az események. Édl Gabriella bírónő több oldalnyi jegyzőkönyvnyi szöveget is felolvasott, midegyik a II. rendű vádlott vallomásából származott. Az egyiket egy kék füzetből, amelyet idősebb N. József saját kezével írt le. A rendőrségi vallomás, a helyszínen elmondottak és a bemutatott helyek sem egyeztek. Vitatott volt - és még most is az -, hogy a mozgásában korlátozott ember, csípőizületi gyulladása és egyéb mozgásszervi betegsége van a vádlottnak, használt-e botot, könyökmankót, amikor Prikkelnét megütötte. A közeli bokorból kivett baseball ütővel, vagy a mankójával ütötte-e ágyékon Prikkel Tamást. A vallomások közt van olyan is, amelyben az áll, hogy nem az udvaron ütötte meg az asszonyt - miután Prikkelné ócsárolta, megkarmolta az arcát, ami erős felindulást okozott neki -, hanem az üzletben.

- Meg tudja-e válaszolni, miért van több eltérés is a vallomásaiban - tette fel a kérdést a tanácsvezető bírónő. N. József erre most sem tudott magyarázatot adni, ahogy a helyszíni tárgyaláson sem az ügyész, Gál Szilvia erre irányuló kérdésére. Az orvos szakértőt a bírónő és a vádlott védője is arról faggatta, vajon a II. rendű vádlott egészségi állapota megfelelő lehetett-e arra, hogy olyan erővel üsse meg az asszonyt, majd a férfit is, hogy azok akár a helyszínen, az N. család udvarán meghalhattak.

- Holttest nem állt rendelkezésre, de ez előforudlhatott - válaszolta a szakértő. - A lényeg az egyensúly. A vádlott állapota lehetővé tette - az erős felindulás, a lelkiállapot ehhez hozzájárulhatott -, hogy erős ütést mérjen a két emberre. Akár ököllel, vagy a baseballütővel. Nem kellett sokat mennie, az események viszonylag szűk helyen játszódtak le. Ahogy elmondta, a nála alacsonyabb, de körülbelül 100 kilós Prikkel Tamás beemelését is meg tudta oldani a fiával. Egyedül nem sikerülhett volna.

Egyébként a helyszínen a II. rendű vádlott elismerte, olyan erővel ütött, amennyire egészségi állapota megengedte, teljes erejéből. A vádlott védője megkérdezte, hogy N. betegsége nem befolyásolja-e börtönviselési képességét?

- A börtön senkinek nem jó, de a vádlott állapota börtönkörülmények közt is kezelhető. Lehet rosszabb is, ezt viszont nem a börtön, hanem a betegségeinek természete befolyásolhatja.

A bírónő javasolta a védőnek, forduljanak a börtön egészségügyi szakembereihez a kezelés érdekében. A férfit már eddig is többször vitték vizsgálatokra.

Az emberi test 850 Celcius-fokon ég, körülbelül 60 perc kellett, hogy kiégjen a kocsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!