Rendőrségi

2015.10.06. 06:50

Megölte, szemetesbe dobta újszülött gyermekét, 17 év után elfogták

A Fejér megyei rendőrök egy 34 éves nőt gyanúsítanak azzal, hogy 1998-ban megölte és egy szeméttárolóba dobta újszülött gyermekét.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a 34 éves B. Katalinnal szemben. A rendőrségre 1998. október 1-jén érkezett bejelentés arról, hogy Székesfehérváron, a József Attila utcában egy ház mögött lévő szeméttárolóban egy csecsemő holttestét találták meg. A rendőrök megállapították, hogy az újszülött bűncselekmény áldozata lett, ezért az ügyben büntetőeljárást rendeltek el. A nyomozás során az elkövető kilétét nem lehetett megállapítani, ezért a rendőr-főkapitányság 1999 áprilisában az eljárást megszüntette.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a megszüntetett büntetőeljárások felülvizsgálata során az ügyben olyan adatokat tárt fel, amelyek alapján a nyomozás folyamatba helyezését kérte az ügyészségtől. A megyei nyomozók a folyamatba helyezett eljárás során azonosították és 2015. október 1-jén a rendőr-főkapitányságra előállították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható B. Katalint, akit gyanúsítottként hallgattak ki.

Babagyilkos gyanúsított

Napra pontosan 17 évvel az elkövetés után fogták el azt a nőt, akit azzal gyanúsítanak a Fejér megyei rendőrök, hogy megölte csecsemőjét – az asszony már várta, hogy megszabaduljon bűne cipelt terhétől.



– Székesfehérváron, egy József utcai konténerben találtak halott újszülöttet 1998. október 1-jén – emlékszik vissza Papi Koppány őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának főnyomozója. – A lánycsecsemő holtteste ágyneműbe és reklámszatyorba volt bugyolálva, szájába gyerekzoknit tömtek. Kollégáim kiterjedt adatgyűjtést folytattak, tucatszám hallgattak meg tanúkat, a lakosság segítségét kérve az ágyneműt több médiumban bemutatták. Voltak fogódzók a felderítésben. Az ágyneműben talált állatszőr alapján azt feltételeztük, hogy az elkövető házi kedvencet tart, az áldozat szájában talált gyerekzokni arra engedett következtetni, hogy kisgyermeket nevel – ennek ellenére kétséget kizáróan nem sikerült azonosítani az elkövetőt. Képbe került gyanúsítottként egy, a holttest megtalálásának közelében lakó fiatal nő, akiről a környezetében élők elmondták, hogy az eset időpontjában megváltoztak a szokásai, nem beszélgetett azokkal, akikkel korábban megtette, kutyája sétáltatása közben furcsán összefogta magán a kabátját, és mintha alkatában is változás állt volna be, őt azonban egy – nem a rendőrség által elrendelt – nőgyógyászati vizsgálat tisztázta.

Papi Koppány őrnagy: Elővettük a régi aktákat
Fotó: Bartalus Laura

A zsaruk fél év után kénytelenek voltak lezárni a nyomozást, azonban tovább foglalkoztatta őket a megoldatlan eset. Amint lehetőségük nyílt rá, új teóriákat állítottak fel, újabb szakértői véleményeket kértek az üggyel kapcsolatban. Kiderült, csak egy célirányosan a közelmúltbéli terhességre irányuló nőgyógyászati vizsgálat állapíthatta volna meg egyértelműen, hogy a nyomozók látókörébe került nő szült-e a csecsemő megtalálása előtti időszakban. A zsaruk rendelkezésére állt DNS-minta a feltételezett anyától, és ezt össze akarták vetni az első számú gyanúsított genetikai struktúrájával.

Győrfi Emese őrnagy: B. Katalin részben beismerő vallomást tett

– Kollégáimmal október 1-jén felkerestük B. Katalint (34), és tájékoztattuk, milyen ügyben szeretnénk kihallgatni – mondja Győrfi Emese őrnagy, a főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetője. – A fiatalasszony nem lepődött meg, nem kérdezett, beletörődő, együttműködő volt, viselkedése arra utalt, tudja, a játszma véget ért. Pár szóval vázoltam neki, hogy az egyre fejlődő technikai módszerekkel mind közelebb kerültünk a 17 évvel ezelőtti eset felgöngyölítéséhez. Megkérdeztem tőle, el akar-e mondani valamit. „Mit kaphatok én ezért?” – kérdezett vissza, majd részben beismerő vallomást tett. Elmondása szerint a baba születésekor nagyon megijedt, rossz döntést hozott, megbánta tettét, és azóta várta, hogy mikor derül ki sötét bűne. Akadnak még tisztázandó részletek az üggyel kapcsolatban: a nő vallomása nem minden ponton egyezik a szakértői véleményekkel alátámasztott megállapításainkkal. A székesfehérvári asszonyt emberölés bűntettével gyanúsítottuk meg, szabadlábon védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!