Rendőrségi

2015.02.22. 11:15

Tragédiával végződött egy rendőrségi akció a Palotavárosban, a gyanúsított halálra zúzta magát

Székesfehérvár – Várhatóan vizsgálat deríti majd ki, volt-e és mennyiben felelőse egy gyanúsított szombati halálának.

Buthy Lilla

A világhálón terjedt el a hír szombaton délelőtt, hogy hajnalban rendőri intézkedés – házkutatás – során egy 40-50 év közötti életkorú férfi megbilincselt kézzel kiugrott a Palotavárosban, egy tízemeletes épületben lévő lakásának ablakán. Azonnal tájékoztatást kértünk a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletésétől, aki annyit közölt: valóban történt egy rendkívüli haláleset, és közigazgatási hatósági eljárás keretében folyik a vizsgálat.

A Fejér Megyei Hírlap információi szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói az utcán fogták el a férfit szombaton, a hajnali órákban, aki ismert személy volt a székesfehérvári rendőrök előtt is kábítószerrel kapcsolatos ügyei miatt. Már hosszú ideje figyelték. Még az utcán megbilincselték, aztán végezték el a házkutatást a hetedik emeleti lakásban. Miután a házkutatással végeztek, aláíratták a jegyzőkönyvet, ezért a kezét előre bilincselték. Ezután, vélhetően erős testalkatát, magas termetét kihasználva ugrott ki az ablakon keresztül, és zuhant le a hetedik emeletről a férfi.

A fehérvári éjszakai élet látogatói, ismerői között a hétvégén gyorsan elterjedt a 47 éves T. Tibor, (becenevén Hosszú) halálának híre, mivel annak ellenére, hogy portás, biztonsági ember volt több éjszakai szórakozóhelyen is, békés, barátkozó természetéről volt ismert. A Sziget utcai lakás ablaka alatt már mécseseket gyújtottak azok, akik kedvelték. A tragédia idején a helyszín közelében járók arról számoltak be, hogy a hatalmas testalkatú férfi teljesen összetörte magát, még a bilincs is darabokra tört a kezén. Úgy tudjuk, az ablakot ő nyitotta ki, a függönnyel együtt vetette ki magát a mélységbe. Sokan máris arról beszélnek Székesfehérváron, hogy az eset felveti az intézkedő rendőrök felelősségét is, hiszen egy személyi szabadságában korlátozott férfi haláláról van szó.

Kummer Ákos ügyvéd a történtekkel kapcsolatban így nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak: „Megdöbbentett az eset, az, hogy egy személyi szabadságában korlátozott személy, akire az adott pillanatban minden bizonnyal több rendőr is felügyelt, ilyet meg tud tenni. Ez véleményem szerint nagyon súlyos rendőri inkompetenciáról tesz tanúbizonyságot. Ilyen még bilincs nélkül sem fordulhatna elő. Ha lesz egyáltalán, kíváncsian várom a vizsgálat eredményét."

Mivel a történtek körülményeiről elég sok feltételezés látott már napvilágot, és mivel a helyszínen az elhunyton kívül vélhetően csak rendőrök voltak jelen, vasárnap délután a korábbiaknál részletesebb tájékoztatást kértünk az Országos Rendőr-főkapitányságtól, akik illetékességből a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysághoz továbbították kérdésünket. A kommunikációs szolgálattól az alábbi választ kaptuk: „A megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni".

A Sziget utcai helyszínen mécseseket gyújtottak azok, akiket megrázott a férfi halálának híre. Fotó: Molnár Artúr

T. Tibort tehát sokan ismerték a városban, és a részvétüket kifejező kommentelők körében számos, talán összeesküvés-elméletnek minősíthető történet látott napvilágot a halálával kapcsolatban. Az viszont tény, hogy az erős testfelépítésű férfinek nem először akadt dolga a rendőrökkel: legutóbb ősszel kattant kezén a bilincs.

A Zsaru magazin novemberben számolt be az október 16-ai elfogásról: a férfi jellegzetes kocsiját, egy nagy fekete Hondát Budapesten, a VII. kerületben szúrták ki a Fejér megyei rendőrök. Ellenőrizték a járművet, és értesítették a budapesti kollégákat is: zsaruk lepték el a környéket.

A Honda hátsó ülésén kábítószergyanús csomagokat találtak, az akció során egészen pontosan 501 darab kábítószergyanús tablettát, több mint 20 gramm port, gumikesztyűket és kábítószer csomagolására alkalmas alufólia-darabokat foglaltak le. T. Tiboron kívül akkor még két másik férfit is letartóztattak a rendőrök.

Mindhármukat kábítószer-birtoklás bűntettével gyanúsították meg, de szabadlábon védekezhettek.

Rendkívüli haláleset Székesfehérváron: kiugrott az ablakon?

Következmény

A haláleset várhatóan ráirányítja a figyelmet a székesfehérvári alvilágra, és ez nyilván nem jó azoknak, akik abban érdekeltek: a törvénytelen üzletek lebonyolítói azt szeretik, ha csendben mennek a dolgok. Ezért az elkövetkezendő napokban akár további letartóztatások is lehetnek, hiszen kérdés, mit találtak a rendőrök a gyanúsított lakásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!