Rendőrségi

2014.09.22. 05:28

Rosszul lett egy férfi a borospincében

A Szőlőhegy egyik borospincéjében találtak rá egy férfire a hétvégén, aki az ott fejlődő mustgáztól lett rosszul. A segítségére siető rokonok is veszélyben voltak, amikor lementek hozzá segíteni. Az esethez a katasztrófavédelemtől is segítséget kértek.

S. Töttő Rita

Évente mintegy ötven alkalommal riasztják a katasztrófavédőket a szüret idején a pincékhez, ahol eszméletlenül talált borosgazdákat kell kihozni a mustgázzal teli föld alatti helyiségekből. Most vasárnap sem volt ez másként, Soponyára hívták a szakembereket.

A bajba jutott férfit a hozzátartozói felhozták a présház alatt lévő pincéből még a sárbogárdi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt – árulta el Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A mentők a helyszínen ellátták és az eszméleténél lévő férfit kórházba vitték. A szakértők megállapították: a körülmények alapján feltételezhetően a mustgáz − szén-dioxid gáz – következtében kialakult oxigén hiányos állapot miatt lett rosszul a férfi. A szóvivő hangsúlyozta: azok a hozzátartozók, akik lementek a pincébe, szintén nagy kockázatot vállaltak.

- Biztonságos mentést csak olyan légzőkészülék használatával lehet végrehajtani, amely a környezeti levegőtől független. A felderítést, életmentés végzők biztonsága csak ebben az esetben garantálható. Ilyen készülékekkel a tűzoltók rendelkeznek! – tette hozzá.

A szüreti időszak kezdetén a mustgáz veszélyei sokakat fenyegetnek, noha egyszerű és olcsó módszer segítheti a borászok munkáját: a csípő magasságában tartott égő gyertya. Amint csökken a láng magassága, illetve kialszik a kanóc, azonnal el kell hagyni a pincét. A jelenség az oxigén hiány egyértelmű jele, amely fulladásos halálhoz vezethet.

A katasztrófavédelem a szüreti szezon kezdetén mindig felhívják a figyelmet a mustgáz veszélyeire, amely a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid gáz. S mivel színtelen, szagtalan, ezért zárt helyeken, mint amilyen a pince, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el. Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat, ami kihat a központi idegrendszer működésére. Ennek jelei szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés. Nagyon fontos ilyenkor a borospince tulajdonosok, üzemeltetők odafigyelése, mivel a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben szabadul fel olyan mennyiségben, amely veszélyeztetheti az egészséget, az életet – hangsúlyozzák a katasztrófavédők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!