Rendőrségi

2014.11.20. 11:45

Szinte megszűnt az autófeltörés Enyingen

Amíg néhány éve olykor tizenöt-húsz autófeltörés is volt, a felszerelt térkamerák hatásának köszönhetően szinte megszűnt az ilyen bűncselekmény Enyingen.

Házi Péter

A közelmúltban újabb térkamerák álltak szolgálatba Enyingen a helyi polgárőrségnek köszönhetően, így közel húsz kamera vigyázza a közbiztonságot. Amint Angyal Gábor rendőr alezredes, az enyingi rendőrőrs parancsnoka fogalmazott, hihetetlenül pozitív hatásuk van a közbiztonságra a „mindentlátó szemeknek”: Enyingen gyakorlatilag három éve nem volt rendőri szempontból kiemeltnek nevezhető bűncselekmény, csak kisebb súlyú lopások. Volt néhány olyan besurranásos lopás, amikor a házakra felszerelt, közterületet figyelő kamerák segítségével még aznap elfogták a tettest. Ez a lakosság szimpátiáját is kivívta!

– Ha valakit meglopnak, ha valakihez betörnek, természetesen úgy érzi, hogy rossz a közbiztonság. Ezen, a szubjektív biztonságérzeten is sokat javítottak a Reiber Attila polgárőr elnök segítségével rendszerbe állított kamerák – osztotta meg az elmúlt hónapok tapasztalatait a rendőrőrs vezetője. Amíg korábban volt olyan év, hogy húsz autófeltörés, garázdaság történt, mostanában csak elvétve fordul elő ilyen bűncselekmény. Ezek is elsősorban alkalmi esetek, mint amikor valaki nyitva hagyja az autóját és onnan visz el valamit a tolvaj.

309 négyzetkilométerével az enyingi rendőrörs a megye talán legnagyobbja, nem könnyű a feladat, ami Angyal Gáborra hárul (Fotó: Házi Péter)

– A megye egyik legnagyobb őrse a miénk, 309 négyzetkilométeren kell ott lennünk, Alsótekerestől Dégen túlig terjed a körzet. Négy megye határán vagyunk, ez nem egyszerű feladat, ám mivel az országos főkapitányság úgynevezett 19/24 akcióprogramjába bekerültünk, 24 órás lefedettséget kell biztosítanunk. Ebben sokat segítenek a polgárőrség tagjai, akikkel gyakran együtt járőrözünk – emelte ki Angyal Gábor, aki fontosnak tartotta elmondani, az Enyingen kívüli településeken, a napi munkán túl legalább két-három naponta megjelenik a rendőr. Hatvan féle útiránytervet készített az őrsparancsnok, így a bűnözők képtelenek előre tervezni, merre járőrözik a rendőr. Ezekben a tervekben napi 4-5 óra gyalogos járőrözés is szerepel, amire ugyancsak pozitív jelzések érkeztek a lakosságtól.

– Nálunk nem csak körzeti megbízottak, közrendvédelmi járőrök szolgálnak, hanem bűnügyi nyomozói csoportunk is van, az itt keletkezett bűnügyek túlnyomó részét „helyben fejezzük be” – tette hozzá az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!