Rendőrségi

2012.06.30. 11:08

Veszélyes anyagot szállító kamion okozott tömegbalesetet Röszkénél

Röszke – Veszélyes anyagot szállított az a kamion, amely halálos tömegbalesetet okozott szombat hajnalban az M5-ös autópályán, a röszkei határátkelő közelében – közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. A balesetben egy ember meghalt, egy kislány súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett, hatan súlyosan, többen könnyebben megsérültek. Az összetört autók utasait a röszkei művelődési házban helyezték el, pszichológusok és önkéntesek is gondjukat viselik.

MTI

Tátrai János elmondta: a gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket tartalmazó tartályok megfelelően voltak rögzítve, egyik sem sérült meg, nincs szivárgás. A járművet a röszkei átkelő veszélyes szállítmányok számára kijelölt területére szállították.

A balesetet szenvedett járművekben Belgiumból, Németországból és Ausztriából érkezett török származású családok utaztak sok gyerekkel. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére, ami várhatóan több órán át tart majd, a katasztrófavédelem gondoskodott átmeneti elhelyezésükről.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy szombat hajnalban a röszkei átkelő kilépő oldalán a szabadságukra Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások miatt mintegy két kilométeres kocsisor torlódott fel. Egy török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról.

Szenti Szabolcs közölte, a balesetben összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a felismerhetetlenségig összetört járművekből.

A kamionsofőr ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indul büntetőeljárás – tudatta a százados.

Az M5-ös autópálya érintett szakaszát a határ felé vezető oldalon lezárták, a rendőrség a Szerbiába tartó forgalmat egy időre a tompai határátkelő felé terelte. Nem sokkal dél után feloldották az útzárat, és elindulhatott a forgalom az M5-ös autópályán. Jászai Linda elmondta: a röszkei átkelő kilépő oldalán mintegy kétórás a várakozás, a tompai átkelőnél négy, hercegszántónál két órát kell várniuk az autósoknak.

Pszichológusok foglalkoznak az utasokkal

Mintegy harminc embert, zömében tíz évnél fiatalabb gyereket, a szombat hajnalban az M5-ös autópályán történt balesetben összetört autók utasait helyezett el az önkormányzat segítségével a katasztrófavédelem a röszkei művelődési házban – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az utasokkal pszichológusok foglalkoznak, a gyerekekre a Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak, és a rendőrségi is itt hallgatja ki tolmácsok segítségével a szemtanúkat. A Belgiumból, Ausztriából és Németországból szabadságukra hazatérő török származású vendégmunkások enni és inni is kaptak.

A balesetben a jelenlegi információk szerint egy középkorú férfi vesztette életét, aki a leghátsó autóban ült. Ketten, egy kislány és egy felnőtt életveszélyes állapotban vannak, öten súlyos, heten könnyű sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai, illetve gyermek klinikájára vitték.

Az egyik szemtanú, az Ausztriából családjával nyári vakációra hazatérő Umut Cakmahlar az MTI-nek elmondta, aludt, amikor autójukkal a röszkei átkelő közelébe értek. Hatalmas csattanásra ébredt. Az autót a fiatal fiú édesapja vezette, aki a robajt halva egy kicsit előre tudott gurulni a belső sávban; ennek köszönhető, hogy az első ütközések után balra tartó kamion ugyan összetörte gépkocsijukat, de egyikük sem sérült meg.

Umut Cakmahlar a magyar hatóságoknak köszönetet mondva hangsúlyozta, tíz perccel a történtek után már a helyszínen volt a segítség, elhelyezésükről és ellátásukról is gondoskodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!