Sárbogárd

2017.03.08. 14:50

Az aranydiplomás doktor

Sárbogárd - Csanádi József háziorvost a város képviselő-testülete is köszöntötte abból az alkalomból, hogy a doktor úr nemrégiben vette át aranydiplomáját a Semmelweis Egyetemen.

V. Varga József

Csanádi Józsefet, a bogárdi 2-es körzet háziorvosát a város képviselő-testülete is köszöntötte abból az alkalomból, hogy a doktor úr nemrégiben vette át aranydiplomáját a Semmelweis Egyetemen. Csanádi József főorvos 75 éves. Az Isten éltesse! Betegei, ismerősei, barátai tisztelik, szeretik a doktor urat. „Én mindig mondom a magamét! - nevet.

- El nem tudnám viselni, hogy receptíráskor csak a toll hegye sercegjen a papiroson.” A gyógyítás egész életét meghatározta. Vezérelve az empátia, a partnerség, mindig a beteg javát nézve, hogy segítsen a terápia, s egyszersmind a lekét is ápolva mindazoknak, akik őrá bízták magukat.

Csillebércen, az úttörővasútnál szolgált, de ministrált is. Élvezte a gyerekkort. Tanult, mellette dolgozott, pultos és felszolgáló volt a Kerepesi úti Arany Kacsában. Az Egressy gimnáziumban végzett, s igazgatója biztatására az orvosi egyetemre jelentkezett. Felvették. Mentőápolóként sokat tanult kollégáitól, letette a mentőtiszti vizsgát is.

Egy pénteki napon vette át a diplomáját, és rá hétfőn, 1966. október elsején már Töbörzsökön kezdett körzeti orvosként. A hőskorban, amikor a vasút mentén biciklivel kerekezett ki a betegekhez. 1986-tól hat éven át más feladatokat hozott számára az élet. Időközben letette a családorvosi szakvizsgát, 1992-ben visszatért, s azóta a sárbogárdi 2-es körzet háziorvosa. A dél-mezőföldi településen összesen immár negyvenöt (!) esztendeje szolgál.

A gyógyítás meghatározta egész életét. Vezérelve az empátia, a partnerség, mindig a beteg javát nézve, felnőni a szakmai feladatokhoz, hogy a terápia segítsen, s egyszersmind a lelkét is ápolni mindazoknak, akik őrá bízták magukat.

Üzenete örök érvényű: a legnagyobb nehézségek közepette is maradjunk emberek!

Csanádi doktor a Károli Gáspár-féle Szent Bibliával (Pest, 1857. Kiadja Heckenast Gusztáv)
Fotó: V. Varga József

- Én mindig mondom a magamét - nevet a doktor úr. - A beteggel való kommunikációm folyamatos. Beszélek és beszélek. El nem tudnám viselni, hogy receptíráskor csak a toll hegye sercegjen a papiroson.

Csanádi József főorvos 75 éves. Az Isten éltesse! Így mondják a betegei, ismerősei is, hiszen tisztelik, szeretik a doktor urat. Hazánkban a háziorvosok 40 százaléka 60 éven, 30 százaléka 70 éven, 5 százaléka 75 éven felüli. Ez a mai magyar valóság - szögezi le. Tóth Balázsné Ibolyával (aki a mezőszilasi idősek otthona igazgatójaként vonult nyugdíjba) 16 esztendeje élnek együtt, mindketten özvegyek. Párja 2008 óta félállásban orvosírnok mellette. Szalai Sándorné Mária pedig negyedszázada körzeti ápolónő.

A sakk gyerekkori szenvedélye. Huszár f3 - kezdi is azonnal. A megyei II. osztályban játszott, vagy tizenöt sakktáblája van a felszerelésekkel együtt, jelentősnek mondható sakk szakkönyvtára. Társaival a Petőfi gimnáziumban gyűlnek össze
a nemes sakkpartikra.

Asztaliteniszben az NB III-as szintig vitte.

Családcentrikus, inkább megfigyelő, mint vezető típusú embernek tartja magát. Úgy véli, nem kell mindig konfrontálódni, persze ez nem gátolja meg abban, hogy mindig kimondja, amit gondol. S ebbe belefér az is, hogy néha rosszkor és rossz helyen.

Csanádi József széles látókörű férfiú, tele vitalitással, szellemi frissességgel.

A kvízjátékoktól hamar eljutunk az opera, a dzsessz szeretetéhez, csaknem ötezer kötetes könyvtáráig, Ingmar Bergman filmjeihez. A Bibliáról mesél, a NatGeo tévécsatorna érdekességeiről, az utazásaikról, a dél-amerikai kalandokról, és ki ne felejtsem: a kvantumfizikáról.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!