Sárbogárd

2015.05.07. 10:53

Lajos mindent vitt! - 28 fehér és 22 vörösbor a sárbogárdi versenyen

A bogárdi, miklósi gazdák és megyebeli barátaik huszonnyolc fehérbort és huszonkét vörösbort neveztek az idei borversenyre. Az úgynevezett nagy aranyéremmel két nemes nedűt és egy gazdát, Márkovics Lajost jutalmazták.

V. Varga József

A tavalyi év bizony nem volt könnyű, aggodalom és féltés jellemezte – fogalmazta meg a Sárbogárd–Sárszentmiklósi Borbarát Kör elnöke, Szilveszter János a bormustra eredményhirdetésekor. A zsűri elnöke, Herczeg Gyöngyi, az Észak-Tolnai Hegyközség hegybírója és az asztalelnök, Hegedüs János, a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend alkancellárja ennek ellenére meglehetősen szép borokról szólt összefoglalójában.

A bogárdi, miklósi gazdák és megyebeli barátaik 28 fehérbort és 22 vörösbort neveztek a borversenyre. Összesen 8 borfajta kapott elismerést, 21 bronz, 13 ezüst és 6 arany minősítést. Az úgynevezett nagy aranyéremmel 2 nemes nedűt jutalmaztak.

Két nagy aranyérem: Herczeg Gyöngyi, Szilveszter János és Márkovics Lajos a díjátadáson (Fotó: a szerző)

Aranyérmes borok: Zsuppán István vegyes fehér és Bakonyi Árpád Bianca bora, valamint Fekete János vegyes vörös, Szabó Gábor cabernet sauvignon, Fülöp István kékfrankos rozé és Márkovics Lajos kékfrankos-burgundi bora. A nagyaranyat, a legjobb bornak járó s legjobb bora címet) a fehérborok és a vörösborok között egyaránt Márkovics Lajos cserszegi fűszeres és vegyes vörös nemes nedűje érdemelte ki.

A baráti kör a pogácsák versenyét is meghirdette a bormustra napjára, a pálmát Sándor Jánosné Anikó medvehagymás pogácsája vitte el. A program fehérasztal mellett folytatódott, Gili János ízletes sertéspörköltjére jól csúsztak a zamatos borok. A mustra pincelátogatásokkal fejeződött be.

Az Észak-Tolnai Hegyközséghez (Pannon Borrégió, Tolnai Borvidék) Fejér és Tolna megyei települések tartoznak, északon Seregélyes, keleten Dunaújváros, délen Dombóvár, nyugaton Iregszemcse határolja. Megyénkben Aba, Dég, Dunaújváros, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Rétimajor, Sárbogárd, Seregélyes és Szabadhídvég tartozik hozzá. Miként segíthet a hegyközség, a borvidék, a borrégió, a Hegyközségek Nemzeti tanácsa a szőlősgazdáknak? A hegyközségben mindenek előtt a közösségépítéssel, azzal, hogy az egymással természetesen versengő szereplők között a támogató értékteremtés legyen a mérvadó – fogalmazta meg Herczeg Gyöngyi hegybíró, s egyúttal, mint főszerkesztője, bemutatta PinceMagazin elnevezésű új, időszakos kiadványuk első számát, amelyből több példányt a miklósi borversenyre is elhozott.

„A pince a legnagyobb titkok őrzője, az a hely, ahol mindig történik valami. A pince sok tevékenységnek a kezdete és a vége, jelképezi a természet örökös körforgását. A szőlő átváltozása is itt történik, amikor pedig a szőlőből bor lesz, a titokra lassan fény derül” – írja a többi között Herczeg Gyöngyi a magazin beköszöntőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!