Sárbogárd

2015.11.12. 16:12

Versenyt futnak az idővel az önkormányzat vezetői és a kivitelezők

Sárbogárd - Október elején komoly szigetelési munkálatok kezdődtek a sárbogárdi városháza, a művelődési központ, három tagóvoda és a sárbogárdi sportöltöző épületein.

Gál Sándor

A beruházásról, annak aktuális állásáról kérdeztem dr. Sükösd Tamás polgármestert, aki elmondta, hogy ez még a 2007-2013-as pályázati ciklusból nyert pénz, ugyanis négy etapban nyert a város. A városháza, a művelődési ház, három tagóvoda és sárbogárdi sportöltöző energetikai külső rekonstrukciójára, ami fal-, födém- illetve padlásszigetelést, az összes külső nyílászáró cseréjét foglalja magában.

A kivitelezés során megpróbálják megőrizni az épületeknek azt a jellegét, ahogy az a köztudatban beépült. A díszteremnél ez nyilván nem a régi klinkertéglás megoldás, de egy ahhoz nagyon hasonló korszerű burkolóanyag felhasználásával. Nagyon komoly baja volt ezeknek az épületeknek, hogy a 60-as évek technológiája annak idején a vízlevezetést belső, azbesztcsöves megoldással oldotta meg, ami mindenhol azt eredményezte, hogy rohad alatta a fal. Ezeket mindegyik épületen kiváltják. A kivitelezés az eredeti ütemterv szerint zajlik, az ablakok legyártása folyamatosan történik, a városháza összes nyílászárójának cseréje ezekben as percekben is zajlik. Szombaton, ha szükséges akkor vasárnap is dolgoznak, hogy a lehető legkevesebb fennakadást okozzák a napi munkamenetben.

Nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek az intézményeknél, hogy időben elkészüljenek

Gyakorlatilag az összes építési helyszín föl van állványozva, mindenhol rakják a hungarocellt, a legtöbb helyen a tetőszigeteléssel már végeztek, vagy afelé tartanak. A vízlevezető kiváltások is folyamatosan zajlanak. A projekt befejezésére a december 15., nagyon katonás határidő, addig kell a pénzt elkölteni.

A városháza függőleges falával komoly gondok voltak hőtechnikai szempontból, aminek kiküszöböléséhez egyrészt ki kellett hozni a nyílászárókat a külső falsíkhoz, másrészt szigeteléssel ki kellett küszöbülni a hőhidak keletkezésének lehetőségét. Sajnos nem lehet megoldani egy teljesen egységes homlokzat kialakítását, mivel annak költségei nem férnek bele a pályázat keretébe.

A színházterem esetében felmerült egy, a pályázat tárgyát most nem képező kérdés: a színházterem légcseréjének megoldása.

- Összességében egy légcserélő rendszert kellene beépíteni, ami nem egyszerűen klíma, hanem olyan rendszer, ami oxigént juttat be a helyiségbe. Ez anyagáron 10 milliós nagyságrendű költség. Ennek kapcsán mélységesen egyetértek a művelődési ház vezetőjével, hogy akkor egyidejűleg fel kellene újítanunk a színpadot és komplett ki kellene cserélni a széksorokat. Most erre próbálunk forrást szerezni. Ez egy viszonylag markáns beavatkozás lesz - mondta Sükösd.

Többen megkérdezték, hogy a jelen projektben miért nincs benne a bölcsőde, illetve a bíróság? - A bölcsőde azért nincs benne, mert eddig tartott a keret. A bölcsőde műemlék, nem tudtunk volna engedélyt szerezni, mivel nagyon rövid határidők voltak. A bíróság meg túlnyomórészt nem a miénk. Annak ellenére, hogy én magam többször írtam levelet különböző államtitkároknak és másoknak is, hogy jó lenne valamit tenni, mert lassan az eleje ledől - válaszolta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!