Sárbogárd

2013.12.02. 15:24

Most is működik a központi orvosi ügyelet Sárbogárdon

Sárbogárd - Hiába világhírű az orvosi képzés hazánkban, mégis kevés az orvos, a nővér. Ráadásul egyre több az idős szakember, aki azért nem megy nyugdíjba, mert nincs „utánpótlás”. Különösen vidéken égető probléma ez!

Miskei Anita

Sárbogárdon, ahogy a legtöbb vidéki településen, problémát jelentett a központi orvosi ügyelet működtetése. Miután július elsején megszűnt a feladatot ellátó Sárbogárdi Többcélú Kistérségi Társulás, mint a jogutód, a város önkormányzata vállalta az üzemeltetést. Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere elmondta, nehéz volt, miután az öt ügyeletet ellátó orvos jelezte, rengeteg terhet jelent számukra, hisz nagyon kevesen vannak. Túl sok ügyelet jutott az orvosokra, nővérekre. Ezért döntött úgy az önkormányzat, együttműködve Hantos és Nagylók önkormányzataival, hogy pályázatot írnak ki a központi orvosi ügyelet működtetésére.

– Kevés volt az orvos, mindannyiunkra nagy teher hárult, de mi, nővérek ezt vállaltuk – mesélte Baráth Edit, az egyik szakápoló, aki 24 éve dolgozik már itt rendelési időben és ügyeletet is vállalt. – Aztán november elsejét követően nem tartottak igényt az ügyelet során a munkánkra – mondta az asszony, aki egyedül neveli két gyermekét, s bizony anyagilag is komoly kiesést jelentett neki a változás. Úgy fogalmazott, az itt dolgozó nővérek, ápolók szívfájdalma, hogy nem kérdezték meg őket, nem ajánlottak számukra semmit. Pedig – jegyezte meg – a pedagógusnak is megköszönik a munkáját.

Sükösd Tamás elmondta, a novemberi testületi ülésen megköszönték a központi orvosi ügyeletet eddig ellátók munkáját. Fotó: AZI

Sükösd Tamás úgy tájékoztatott, a nővérek, az érintett orvosok és a személygépkocsi vezetők képviselőjét tájékoztatták a tervezett változásról. Melyre volt idő, hisz a kiírt pályázatra három társaság jelentkezett, végül hiánypótlást követően a 110 önkormányzattal már együtt dolgozó Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. nyerte meg a működtetés lehetőségét.

– Mind a főápolónő, mind az orvosok kollegiális vezetője, mind pedig egy gépkocsivezető kapott tájékoztatást. Az önkormányzat nem vett részt az érintett dolgozók és az új szolgáltató közötti tárgyalásokon, szerződéskötéseken. Az azonban bizonyos, hogy a három sofőr és két orvos végül megállapodott a céggel, az ápolónők nem. Ennek okát nem tudom – mondta a polgármester. Végül hozzáfűzte, a novemberi testületi ülésen megköszönte a dolgozók munkáját, ahogyan minden szilveszterkor is megteszik ezt a szolgálatot, ügyeletet teljesítőkkel. Hiszen nagyon fontos feladatot látnak el, amíg mások pihennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!