Sárbogárd

2017.04.29. 07:20

"Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!" - A méltatlanul elfeledett Tompa Mihály

A mezőföldi városban, Sárbogárdon megőrizték emlékét. Az egykori Tompa-ház ma a református lelkészi hivatalnak szolgál otthonául. Tompa Mihály segédtanító volt a településen (1838- 1839), illetve nemesi családoknál nevelősködött.

V. Varga József

"Mint oldott kéve, széthull nemzetünk...!" (A gólyához, 1850) "Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!" (Levél egy kibujdosott barátom után, 1851) "Nincs talán még elfeledve a dal..." (A madár, fiaihoz, 1852) Idézzük verssorait, de talán nem is tudjuk, hogy kinek köszönhetjük e míves gondolatokat.

Kétszáz éve született Tompa Mihály költő és református lelkész. A rendezvénysorozat és a vándorkiállítás fölött Tóth Mária, a kiállítás kurátora bábáskodik. Csendesen, elhivatottan vezet körbe a tornyot formáló tablók során, a Comp-Rend Társaság és az Országos Széchenyi Könyvtár attrakciója erős hittel vallja, amit címként is használnak: "Nincs talán még elfeledve a dal..."

A vándorkiállítás a Petőfi Sándor Gimnáziumban látható

- Nem kevesebb a célunk, mint hogy a népi ihletésű, sajátosan egyéni hangú, a természethez mindig közel maradó, a szabadságharcot lelkesen üdvözlő és abban aktívan részt vevő, majd az önkényuralom alatt a nemzet lelkiismereteként páratlan allegorikus költeményeket alkotó költő emlékét felélesszük - mondja.

A kiállítás Csurgóról érkezett Sárbogárdra, és innen Budapestre tart.

A Petőfi gimnáziumi verses, zenés megemlékezést követően a Tompa-házban Leszkovszki Albin nyugalmazott tanár rendhagyó irodalomórán beszél Tompáról:

Leszkovszki Albin
Fotó: V. Varga József

- Szédülünk és irigykedünk, ha belepillantunk ebbe a korba, a 19. századba. Mi minden történt akkoriban?! Gondoljunk csak Petőfi üstökös pályájára, s ekkor született Arany remekműve, a Toldi. Egymásra talált a népies, költői triász: Arany, Tompa és Petőfi. Tompa Mihályt társai magukkal egyenrangúnak tekintették. Nagy költőről beszélünk! Aki itt élt, ezeket az utcákat taposta!

"Bogárd! Bogárd! Hányszor sóhajtottam így, Isten a megmondhatója" - írta Tompa Mészöly Gábornak. "Mintha most is látnám a gyönyörű Sárrétet..." - írta Sallay Pálnak. Mondjuk hát bátran vele: "Fiaim, csak énekeljetek!".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!