Sárbogárd

2017.04.27. 15:45

Szülőföldünk, honismereti sorozat

Sárbogárd - Kishantos új sorozatot indított áprilisban a természettel való szorosabb viszony megteremtésére, az elmélyülésre és a lelki-szellemi feltöltődésre fókuszálva.

V. Varga József

A Szülőföldünk - a Mezőföld című honismereti sorozat nem szokványos módon közelít a témához, programvezetője Lendvai Gábor biológus, ökológus. Az első kirándulás a sárbogárdi Bolondvárhoz indult. A Bolondvár Közép-Európa egyik legnagyobb bronzkori földvára, és egyben három és félezer éves korával a Kárpát-medence egyik legrégibb építménye. A vár és a mellette húzódó völgy nemcsak a bronzkori ember tárgyi hagyatékát, hanem a földvárat körülvevő bronzkori táj természeti örökségét is őrzi - mondta el az FMH-nak Lendvai Gábor.

Lendvai Gábor biológus, ökológus
Fotó: V. Varga József

A második túra a szikes puszták világába, Sárkeresztúrra kalauzolt. A Mezőföld legnagyobb szikes taváról, a Sárkány-tóról nevezetes Sárkeresztúr a Sárvíz menti szikes puszták központi települése. Közvetlen szomszédságában terül el az a nagy kiterjedésű, mocsarakkal és vízállásokkal tarkított szikes puszta, ahol az egykori Sárréte természeti viszonyai és élővilága a legkevésbé szenvedte meg a Sárvíz szabályozását és az azt követő vízrendezéseket.

Éva és a bronzkori lelet
Fotó: V. Varga József

A folytatásban a Madarak és fák napját május 7-én Kishantoson köszöntik, majd május 21-én a nagykarácsonyi Nagy-völgyben - a mezőföldi löszvölgyek egyik jellegzetes példája - zárul a sorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!