Levendula-szüreten

2016. július 06., 17:45 szerző: V. Varga József
komment
Sárkeresztúr - Megkezdődött a levendula-szüret a településen. A közmunkások kicsivel több mint egy hektárról gyűjtik be a „romantikus” virágot a napokban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A közmunka programban fontos helyen szerepel a faluban a helyi sajátosságokra fókuszáló értékteremtő munka. Sárkeresztúron jellemzően a levendula és a kosárfűz termesztése, illetve feldolgozása és értékesítése.

A levendulásban Csutiné Turi Ibolya polgármester, Nagy Dezső kertészeti szaktanácsadó és Nagy Lajos alpolgármester kalauzol.

Nagy Lajost nemrégiben választották meg főállású alpolgármesternek, nem ritka, hogy a közmunka felelőseként vagy százhetven személyt is irányít és ellenőriz egyidejűleg a főként mezőgazdasági tevékenységek (zöldségtermesztés és virágnevelés) során.

A falu sajátossága, hogy számos roma lakos vesz részt a közmunkában, a fiatalok közül sokan először ily módon kerülnek kapcsolatba a munka világával.

A levendula virágzásakor nem lehet elodázni a munkát, szedni kell tempósan, folyamatosan. A községháza mögötti tercián kedden huszonöten szorgoskodtak a levendulásban. A keresztúriak úgy tapasztalták meg, hogy először a padláson megszárítják a növényt, majd szeptemberben szállítják Pannonhalmára, a bérlepárlásra. Levendula-olajuk és levendulavizük a település nevének feltüntetésével kerül forgalomba, büszkék a helyi termékükre.

A levendula egyébként az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövényünk.

V. Varga József

2016. július 06., 17:45 szerző: V. Varga József

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...