Sárszentmihály

2017.06.26. 10:52

Őrségi „strázsán” – Tehetséggondozás, hagyományőrző táborral

Sárszentmihály – Őrségi hagyományőrző táborral zárult a Zichy Jenő Általános Iskola „Ha nincsen gyökered – elvisz a szél” elnevezésű tehetséggondozó programja.

V. Varga József

A 60 órás komplex tehetséggondozó program során 18 felső tagozatos „tehetségígéret” ismerkedett a jeles napokhoz kapcsolódó néphagyományainkkal, valamint a népi kismesterségek motívumkincsével, szakmai fortélyaival – tudtuk meg Süle Zsuzsannától, a közösségi ház programfelelősétől, lapunk civil tudósítójától.

Amint Bozai Éva tanárnő kifejtette: a múlt év szeptemberében indult program részeként a diákok drámajáték foglalkozáson dolgozták fel Szent Mihály és Szent Márton életének eseményeit, megismerkedtek a betlehemezés és a tikverőzés hagyományával. A kézműves foglalkozásokat a népi kismesterségek avatott szakemberei vezették, akiknek segítségével a gyerekek elsajátíthatták a gyöngyfűzés, nemezelés, textilművesség, népi bútorfestés, kosárfonás, szalmafonás, fazekasság, gyertyaöntés, tojásfestés, csuhéfonás, népi bőrművesség, mézeskalács-készítés alaptechnikáit.

A gyerekek Őrimagyarósdon táboroztak

Fotó: Az iskola

 

A tehetséggondozó foglalkozások zárásaként a diákok háromnapos hagyományőrző kézműves táborban vettek részt az őrségi Őrimagyarósdon. A három nap alatt a táborozók megismerték az Őrség népi építészeti sajátosságait, gyönyörködhettek a veleméri Árpád-kori templom fényjelenségeiben, ellátogattak egy olajütőbe, és a korongozást is kipróbálhatták. Természetesen nem maradtak el a szabadidős tevékenységek sem: a programot szalonnasütés, sporttevékenység és fürdés is színesítette.

Címkék#hagyomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!