Seregélyes

2014.12.16. 16:15

3 éve üresen áll a seregélyesi kastély és folyamatosan romlik az állaga

Seregélyes - Megújulhat a település kastélya. Egy külföldi befektető luxus-szállodát szeretne kialakítani benne.

Tribolt Lajos

A klasszicista kastély 1821-ben épült. Dísztermében klasszicista architektonikus festés látható. Kertje védett természeti érték. Az U alakú, klasszicista kastély főhomlokzatának közepén négyoszlopos portikusz áll, a timpanonban a grófi család címere látható. A kastély utolsó lakói, gróf Hadik Béla és felesége Széchenyi Alice grófnő a seregélyesi családi sírhelyen nyugszanak - olvashatjuk a település hivatalos honlapján.

Az archív fényképek őrzik a kastély kinézetét abból a korszakból, amikor még szebb idők jártak rá. Hamarosan újra ilyen lehet?(Fotó: seregélyes.hu)

A kastélyt a nyolcvanas években a Taurus cég újíttatta fel, majd magán tulajdonú kastélyszállóként üzemelt. A cég ellen három éve felszámolási eljárás folyik. Azóta a szálloda nem működik, a területet ugyan őrzik, de ez az épület állagromlását nem lassítja.

Horváth Sándor polgármesternek volt módja tájékozódni, azt mondja az épület falából karvastagságú fák nőttek ki, a belső terekben megy tönkre a padlózat, penészesek a falak. Pedig három éve még 2,4 milliárd forintra értékelték az ingatlant. A felszámoló az idén tudta értékesíteni, állítólag a fenti ár töredékéért. A vásárló ingatlanos cég néhány hónappal később jelentős nyereséggel tovább adta egy befektetőnek. Az új tulajdonos állítólag közel-keleti. és nagy tervei vannak, luxus szállodát alakítana ki. A milliárdos beruházás állítólag két év alatt megtörténne.

A polgármester nem sokat tud a dolgokról, ám a tulajdonos képviselőjével találkozott, aki a segítségét kérte az ügyek intézésében. Horváth Sándor azt mondja, ő örül annak, hogy végre történik valami az épülettel. Az sem mellékes, hogy a szálloda 40-50 főnek adhatna munkát, s az idegenforgalmi adó is az önkormányzatnál landolna.

Repülős berkekben azt rebesgetik, hogy a beruházót a repülés lehetősége is érdekelné. Így akár a repülőtér sorsára is kihathatna a szálloda elkészülte.

Megpróbáltuk közelebbről szemügyre venni a kastélyt, ám bejutni nem tudtunk a területre, kívülről pedig alig látszik belőle valami a fáktól.

Apropó fák! A parkhoz kapcsolódó erdő önkormányzati tulajdonban van, de - mint megtudtuk - megfelelő ajánlat esetén nem zárkóznának el az eladásától.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!